44

Компенсират фермерите с 16,75 млн. евро

Подпомагането е заради вноса на зърно от Украйна

Очаква се България да получи подпомагане от земеделския резерв на ЕС в размер на 16,75 млн. евро. С тях ще се компенсират загубите на фермерите, дължащи се на увеличения внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Предложението на Европейската комисия е представено от еврокомисаря по земеделие и селските райони Януш Войчеховски на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено миналата седмица в Брюксел. Общият размер на целевата финансова помощ е  56,3 млн. евро. Освен за България, от тези средства ще има и за Полша - 29,5 млн. евро, и за Румъния - 10,05 млн. евро, също засегнати от украинския внос.

В момента текат дебати за извънредната мярка. Тя ще се подложи на гласуване на заседание на Комисията по общата организация на селскостопанските пазари, насрочена за 30 март. Ако бъде одобрена, следва публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз в началото на април, след което влиза в сила.  

В рамките на заседанието еврокомисарят Войчеховски проведе среща на четири очи със зам. земеделския ни министър Георги Събев, който го запозна със ситуацията в България. "Сериозни притеснения буди натискът, който вносът от Украйна оказва върху пазара в страната ни. Най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, а данните показват, че интензивният внос продължава и през 2023 г. Обезпокоителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без възможности за реализация и липса на търговия“, посочи заместник-министърът. 

„Надяваме се скоро на нотификация, за да тръгнат парите към пострадалите от кризисната ситуация със зърното фермери. Исках да съобщя една хубава новина, но още няма решение на ЕК.“ Това обяви в Пловдив другият зам.-министър на земеделието - доц. Крум Неделков. Той бе сред официалните гости на церемонията по връчването на наградите в конкурса на в. „Марица“ „Фермер на Тракия“.

Зам.-министър Георги Събев (вляво) и еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски

Земеделските производители от страните, граничещи с Украйна, страдат от увеличения евтин внос на украински зърнени и маслодайни култури, които подбиват местните пазари. Новата реколта ще дойде след 3-4 месеца, а складовете са пълни. Затова и зърнопроизводители от цялата страна организират протестни действия. Смущенията в търговията, причинени от руската агресия, не трябва да са за сметка на фермерите от съседни на Украйна страни. До този извод най-после стигнаха в ЕК, година след началото на войната и 6 месеца след като България направи предложение да се отвори земеделският резерв на ЕС, за да се подпомогнат стопаните, ощетени от сътресенията на международния зърнен пазар. 

„Въз основа на оценката, изпратена от засегнатите държави членки, Комисията анализира ситуацията, разглеждайки търговията с продукти на национално и регионално ниво и възможното въздействие на вносното зърно върху цените на местното производство. Натискът върху логистичните вериги, който оказва влияние върху цените и пазарните възможности за фермерите в близост до границата с Украйна, също беше взет предвид, особено за Румъния“, се казва в становище на ЕК. 

По план, ако мярката се приеме на 30 март,  плащанията на земеделските стопани трябва да бъдат извършени до 30 септември 2023 г. Трите страни се задължават да дадат точен отчет на Комисията как са разпределени средствата. Препоръката на ЕК до трите подпомагани държави - България, Полша и Румъния, е да допълнят подкрепата от ЕС с още 50% национални средства. Ако това се случи, финансовата инжекция за потърпевшите фермери от трите страни ще набъбне до 112,6 млн. евро.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”