Следвайте ни

Колко земеделски стопанства оцеляха в България

viber icon

Министерството на земеделието стартира пробно преброяване на земеделските стопанства. То се провежда от 1 до 10 септември през интернет, а от 11 септември до 11 октомври - чрез анкетьори. Същинското преброяване ще се състои през есента на 2020 г. 

По време на преброяването не се събира информация за доходите на земеделските производители и за финансовото състояние на стопанствата. Ще се брои обработваемата земя, животните и агроекологичните стопанства. 

От тази информация ще зависи и достоверността на статистиката за размера на обработваемата земя и продукцията, която се произвежда в страната.

Преброяването става на всеки 10 години. През 2010 г. са били преброени около 376 хил. земеделски стопанства. Досега основен проблем за администрацията беше фактът, че немалка част от стопаните крият данните си за производството, мислейки, че те се засичат с данните на данъчните и осигурителния институт.

От ведомството уверяват, че информацията е поверителна, затова е редно да се подават реални данни.

Изключително предимство при това преброяване ще бъде и възможността да се попълнят анкетите през интернет, вместо да се губи време с анкетьор, посочиха експерти.

Който иска да провери как да попълни своите анкети, може да го направи още този септември. На страницата на Министерството на земеделието ще има специална платформа за електронно подаване на данните.

Кампанията по преброяването ще струва от 4,8 млн. лв. до 5,4 млн. лв., от които около 4 млн. лева се осигуряват от ЕС.

В нея ще участват около 3000 земеделски стопанства във всички 28 области на страната. Заради африканската чума по свинете ще се наложи в инфектираните райони да се провежда анкета извън стопанствата на хората, а те ще бъдат поканени в кметствата или в общинските земеделски служби, за да се избегне разнасянето на вируса.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?