Следвайте ни

Kолко често да поливаме градината за богата и здрава реколта

viber icon

Спорове колко често трябва да се полива зеленчуковата градина водят градинари във Фейсбук групите.

Съветите варират от два пъти на ден до веднъж седмично. Като е важно да се имат предвид вида на почвата, районът, както и вида на културите, припомня от "Монитор".

„Поливам градината през три дни. А всеки ден тревата и цветята до пътеките, там всичко съхне много бързо“, пише потребителка.

„Използвам капкови системи и чрез часовников механизъм. Поливам всеки ден по няколко пъти в продължение на 20 минути, тъй като поливката е директно на корена. Няма проблеми,защото няма и преки слънчеви лъчи в корена!“, казва друг потребител.

Някои градинари казват, че поливат денонощно. В отговор техни колеги предупреждават: „Тогава не се чудете защо са болни доматите. Прекален светец и Богу не е драг! От много вода се развиват гъбните и бактериални болести. Полива се, когато има нужда, а не се броят дни. Първо се проверява влагата в почвата, а не само отгоре“, съветва градинарка.

Друг потребител обяснява, че полива веднъж седмично и след всяка поливка прекопава, за да се запази влагата. Пиперът обаче вече не се копае, защото сега цъфти, а само тревата се

Капково

Различни са мненията и колко се полива при капково напояване. Един градинар казва, че капковото му е с автоматика и полива два пъти – вечер един час и рано сутрин, пак 1 час. Почвата при него обаче била много суха. Друга градинарка, също с капково, казва, че тя има мулчиращо фолио и полива само при нужда – обичайно веднъж седмично, а при голямо засушаване и високи температури два пъти седмично. „Сега при тези обилни валежи не съм поливала вече повече от месец. Почвата е чернозем. Всичко е много индивидуално. В много горещи дни растенията са като увехнали, а почвата е влажна. Сутрин и вечер обаче са свежи“, посочва градинарката.

„Поливането не е алфата и омегата за здрави и изобилни добиви. И в горещини, и в засушавания, правилно е не повече от едно поливане в седмица, с бавно течаща във вадата, вода, до напълване на фитарията. Постоянното навлажняване прави тъй нареченият мързелив корен. Оставени на засушаване, растенията изграждат стабилна коренова система, търсейки в дълбочина влага. Преполиването води до плесени, патогени, отмиване на почвата, пожълтяване и изпарения, съсипващи долните листа на доматите и гнилостни процеси. Пиперът НЕ обича много вода и се полива обилно, когато започне да цъфти.

Окопаването, разбиването на пукнатини в образувалата се кора, е една от важните грижи при домати, краставици, пипер (корените дишат и поемат слънчева светлина), а обриването при царевица, тикви, картофи, боб - още по-важно.

Едно окопаване, е равно на две поливки!“, категорична е друга потребителка в мрежата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?