Следвайте ни

Коледничето е единственият кактус без бодли

viber icon

Коледничето (Schlumbergera), познато като коледен кактус, е единственият кактус без бодли. Носи името на френския изследовател и колекционер на кактуси Шлумбергер. То е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци, обикновено около Рождество Христово,  затова народът го е нарекъл коледниче. 

Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с нашенската зима. Отглежда се много лесно в домашни условия. Коледничето не обича слънцето и до есента трябва да се държи в прохладни стаи с достатъчно светлина. В горещите дни се нуждае от оросяване, но поливките не бива да се увеличават, докато не започне образуването на цветни пъпки. Размножаването на коледничето е лесно и става в началото на лятото чрез отделните сегменти.

Когато започнат да се показват първите цветни пъпки, растенията не бива да сменят местоположението си, а дори и въртенето на контейнерите около оста е нежелателно. Тогава идват и първите сигнали за подхранване на растенията и постепенно започва редовно поливане.

По време на цъфтежа пръскайте с хладка вода. Щом цветовете увехнат, намалете пръскането и поставете растението на хладно. Когато температурите се повишат, изнесете растението на завет и поддържайте субстрата влажен. По време на цъфтежа обогатявайте почвата с течен тор с високо съдържание на калий.

Светлина трябва да бъде обилна, но без пряко слънце.  Поливане ​- редовно и умерено. Влажност на въздуха ​- сравнително висока. Подхранване на коледничето се прави веднъж месечно през пролетта и лятото. Саксията на това необикновено цвете не трябва да е голяма, но с богата хранителна смес.

Пресажда се през 3-4 години, през август, когато е периодът на покой.

Ако коледничето не цъфти - причините за липсата на цветове могат да бъдат много и различни. Най-често срещаните са следните: много голяма саксия, нарушена коренова система, застой поради недостатъчно често пресаждане, честа смяна на мястото и често пресаждане, недостиг на хранителни вещества, недостатъчно поливане или преполиване, липса на достатъчно светлина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?