Следвайте ни

Коктейл от йод и мляко мори вредителите при доматите

viber icon

Комбинацията на мляко с йод е изпитано средство за борба с гъбни болести и неприятели при доматите. "Поднесен" на зеленчука, коктейлът защитава растенията и от вирусни заболявания. Особено ефикасен е за борба с листните въшки. Млечно-йодният разтвор е полезен също, когато растенията се нуждаят от аминокиселини за растежа си.

За доматите пръскането с този разтвор е абсолютно безвредно. При третиране със сместа не се нуждаете от никакви предпазни средства за защита, а почвата не се замърсява с пестициди. 

Обработката с мляко и йод е най-добре да се прави редовно през целия сезон.  През лятото е полезно доматите да се пръскат на всеки 2 седмици със следния разтвор: към 10 литра вода се добавят 15 капки йодна тинктура, разбърква се хубаво и се добавя 1 л нискомаслено прясно мляко. Сместа отново се разбърква добре и растенията се окъпват хубаво - най-добре с пулверизатор. За предпочитане е това да става вечер при залез- слънце, когато температурите не са много високи.

Недостигът на йод при доматите води до поява на заболявания като мозайка, кореново гниене, мани, кафяви петна. Най-добре е внасянето на йод да се редува - листно и кореново.

Подхранването се извършва по време на образуването на завръзи. Пропорциите са: 3 капки йод на 10 литра вода. Препоръчително е да се използва топла вода. Всяко растение се полива с 1 л разтвор. При нискостъблени домати е достатъчно 0,7 л на растение.

Още веднъж можете да подхраните доматите с йоден разтвор във фазата на плододаване. Концентрацията тогава е различна.

В 5 л гореща вода се разтварят 3 кг пресята дървесна пепел. Съдът се покрива и се оставя за около час. След това се добавя още топла вода, за да се получи общ обем 10 литра. Към разтвора се ​сипват 10 мл йод и 10 г борна киселина. Полученият разтвор се размесва добре и се оставя за един ден, после също се разрежда. Към 1 литър се добавят 10 литра хладка вода, след което се поливат корените на растенията.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?