Следвайте ни

Кой върти бизнеса с ценни кожи в България

viber icon

В регистъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е посочено, че норки в България се отглеждат на  3 места. В село Маджерито, обл. Стара Загора, в ямболското село Чарган и в Тракийския университет в Стара Загора. Преди няколко години е имало ферма за норки в с. Любен Каравелово, край Варна, но от 2016 г. дейността там е преустановена.

В село Маджерито е най-голямата ферма за норки у нас

Там има 128 576 животни. Собственик е старозагорската „Фармпро“ ООД, която е една от семейните фирми на собствениците на птицекланици „Градус“ - баща и син Иван и Ангел Ангелови. Техен съдружник е роднината им Станислав Ангелов. През 2018 г. „Градус“ АД дебютира на Българска фондова борса. Регистрите показват още, че Ангел Ангелов има дейност и в други бизнеси - участва  в управлението на веригата болници и диагностични центрове в София „Аджибадем Сити Клиник“, както и във фирми от строителния бранш, със съдружници не само от България, но и от Грузия, Сърбия, Кипър.

По данни на ДАКСИ през последните 5 години дейността на  „Фармпро“ ООД не е с цветущи финансови показатели. От 2015 до 2019 г. нетните приходи от продажби намаляват драстично. От малко над 1 млн. лв. през 2015 г. до 11 хил. лв. през миналата година, като през 2018 г. има нулеви приходи. Най-силната им година е 2010 г., с нетни приходи от продажба за над 4,2 млрд. лв.

Жителите на с. Маджерито отдавна недоволстват от фермата за норки в селото. Хората се оплакват, че животните често бягали и нападали кокошки, зайци и друг добитък в селските дворове. Еколозите неведнъж правят опити да саботират стопанството с обвинението, че животните се отглеждат при лоши условия, не се хранят и гледат добре. Преди месец от Сдружение „Кампании и ​активизъм за ​животните в индустрията“ бяха насрочили ефективна стачка в селото, но заради пандемичната обстановка я проведоха онлайн. 

Втората ферма в Чарган е с капацитет 1000 норки 

и техните приплоди. Те са собственост на „Стивпел“ ООД, със съдружници Доста Гачева и Милен Тенев. Според съдебната регистрация на фирмата с капитал от 1000 лв. дейността е разнородна - от авторемонтни и тенекеджийски услуги, изработка и преработване на автомобили и мотоциклети до туризъм и недвижими имоти, но не и отглеждане на норки. Явно този специфичен бизнес влиза в графа „всяка друга дейност, незабранена от закона“, която стандартно се изписва при всяка регистрация. Според фирмените отчети на „Стивпел“ ООД за 2019 г. имат нулеви приходи от продажба, а за предните две - между 88 000 и 90 000 лв.

Норки се отглеждат и в Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. По данни на БАБХ учебното заведение няма право да надвишава 18 броя  от животните.

 

БАБХ: Всички тестове на животни у нас са отрицателни  

Попитахме БАБХ какъв контрол се упражнява във фермите за норки у нас и дали заради коронавируса ще се предприемат мерки за закриването им. Ето част от отговора:

Във връзка с развитието на COVID-19 в страната БАБХ изпълнява разработена и утвърдена със заповед на изпълнителния директор от 12.08.2020 г. Програма за контрол и надзор на COVID-19 при домашни любимци и при норки, отглеждани за добив на ценни кожи. В резултат се провежда стриктно проучване и надзор в двете ферми за американски норки в България - в с. Маджерито, област Стара Загора, и в с. Чарган, област Ямбол. Обектът в с. Чарган технологично е преустановил дейност. За установяване на наличие на вируса пробите се изпитват чрез метода PCR.

Всички лабораторни резултати от извършените изследвания на норки са отрицателни за Covid-19.

Към момента няма констатирана промяна в клиничния здравен статус на норките, отглеждани в страната. В обектите за оглеждане на норки са въведени и се изпълняват „Процедури за обучение и спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията от COVID-19“.  

Предвидено е работниците, контактни на заболели от вируса, да не се допускат на работа, увеличена е честотата на провежданите почистване и дезинфекция в обектите. Измерва се температурата на работниците при пристигане на работното място. Въведени са строги изисквания за носене на предпазни и защитни средства (еднократни облекла, очила, маски и ръкавици) за всички работници, особено за тези в пряк контакт с животните. Здравословният статус на работещите се проследява стриктно съгласно с процедурата. 

В европейското законодателство към днешна дата няма изискване за депопулиране на ферми за норки с констатиран коронавирус. COVID-19 не присъства в списъка от приоритетни болести по животните, за които следва да се изпълняват програми за профилактика и надзор съгласно със Закона за здравеопазване на животните (Animal Health Low), Регламент (ЕС) 2016/429 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година за заразните болести по животните и за изменение и отмяна на определени актове в областта на здравеопазването на животните.  

В Тракийския университет в град Стара Загора се отглеждат норки единствено с научни цели при капацитет до 18 броя. В момента там се отглеждат 6 норки. Предвид капацитета, наличният брой животни, технологията и целите на отглеждане, обектът няма епизоотична роля в евентуална циркулация на вируса на COVID-19. Независимо от това обектът е включен в Програмата за контрол и надзор на COVID-19 при домашни любимци и при норки, отглеждани за добив на ценни кожи.

 

Има ли укриване на печалба

В икономически и финансов анализ на индустрията за ценни кожи в България е посочено, че според данни на регистъра на UNCTAD (комисията на ООН за търговия и развитие)  през 2018 г. от страната ни са изнесени ценни кожи с косъм на стойност 11,3 млн. долара. Сумата е значителна на фона на нивата от предишни години и повдига въпроса кой е реализирал този експорт. Единственият голям производител на ценни кожи в България е „Фармпро“ ООД, а според отчетите дружеството е на загуба. Авторът на анализа Димитър Събев  призовава да се направи финансово разследване по случая. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?