Следвайте ни

Кметове ще броят свинете в малките стопанства

Контролът в „задния двор“ на животновъдството си остава нерешен проблем

Кметовете на села в региона ще бъдат задължени да направят нова инвентаризация на отглежданите домашни свине в малки нерегистрирани стопанства. Таков​а преброяване е правено и преди, но този път шефът на Областната дирекция по храните д-р Митев изрично помоли за контрол върху прецизността на изпълнение, за да не се окаже, че по документи само в три къщи има кочини, а впоследствие да изскочат още няколко пъти по толкова.

Това е една от превантивните мерки срещу разпространение на Африканска чума по свинете, която в момента върлува в страната. Регистрирани са 15 огнища. За радост, в Пазарджишко няма болни животни, нито сигнали за такива със съмнителни симптоми, стана ясно на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата завърши с обстоен списък превантивни мерки, които ще бъдат публикувани както на сайта на Областната управа, така и на всички ведомства с отношение към темата.

Разбра се обаче, че има и ред проблеми, за които не е толкова лесно да се намери решение. Един от тях е, че няма единодействие между институциите при осъществяване на контрола над „задния двор“, посочи Хюсеин Хюсеин, собственик на индустриална свинекомплекс в Пещера и член на Асоциацията на свинепроизводителите. Фермерът допълни, че не се знае не само по колко животни се отглеждат, но и откъде идват, от кого са купени, с какво се хранят, от какво и как са лекувани. Оттам идва опасността, не от законните ферми, в които контролът е железен, допълни предприемачът. Браншовата организация за пореден път е поставила въпроса и пред Министерството на земеделието, както и пред ресорната комисия в Народното събрание.

Собственик на ферма в Братаница алармира и за друг проблем – всяка събота на хайван пазара в Черногорово идват цели камиони с пловдивска регистрация с живи прасета, за които продавачите нямат каквито и да било документи. В определени дни е имало по 10 такива търговци наведнъж с всякакви породи свине, докарани незнайно откъде. 

Самото тържище в Черногорово е незаконно, каза шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Той припомни, че преди няколко години е правен опит то да бъде затворено. Засега обаче усилията не само не дават резултат, но е разкрито още един нерегламентирано тържище в пазарджишкия квартал „Изток“. Д-р Митев помоли кметовете да разясняват подробно на стопаните какво точно цели преброяването на животните, тъй като се очакват ответни реакции, като: „Защо ще убиват прасета, като даже не са изследвани?!“. В цяла Европа при съмнение се прави така, допълни той.

Шефът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов пък сподели за трудност, която срещат ловците – дружинките и сдруженията нямат достатъчно хладилници, където да съхраняват труповете на отстреляните диви свине цяла седмица, докато излязат резултатите от изследванията дали са заразени или не. От дирекцията ще изплащат по 50 лева на всяко убито прасе, засегнато от чумата. От Изпълнителната агенция по горите са разпространили график за предстоящи обучения на ловци за това какви превантивни мерки да вземат, за да не пренасят зараза и за какви симптоми на дивите свине да наблюдават при излетите.

Областната епизоотична комисия ще продължи дейността си с ежеседмични заседания. Следващото ще бъде във вторник от 10,30 часа в Областната администрация.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?