Следвайте ни

Китайци вдигат най-голямата свинеферма в света

В мега комплекса годишно ще се отглеждат над 2 млн. животни

viber icon

Мега свинекомплекс се изгражда в китайската провинция Нанянг. Съоръжението, чието строителство е започнало през март тази година, ще побира 84 000 свине-майки и тяхното потомство. Това ще превърне фермата в най-голямата в света - 10 пъти по-голяма от една средностатистическа американска свинеферма. В момента стопанството работи частично, пуснати са експериментално в експлоатация само част от сградите. 

Инвестицията е на най-големия производител на свине в Китай - Muyuan Foods. Плановете на компанията включват производството на около 2,1 млн. свине на година, като целта е да се намалят доставките от чужбина. Това определено ще промени световния пазар на свинско месо.

Най-голямата свинеферма на света се гради с уникално бързи темпове. Индустриалните съоръжения се строят на мястото на по-малки ферми, които преустановиха работа вследствие на разпространението на африканска чума по свинете в Китай, което заличи половината поголовие през 2019 г. Това доведе до недостиг на свинско месо на вътрешния пазар, който трудно можеше да се компенсира с доставки отвън.

Нов план, представен от китайските власти, има за цел да увеличи степента на самозадоволяване на страната с животински продукти. Планът предвижда Китай да произвежда 95% свинско месо. По данни на Euromeat, само през първата половина на 2020 г., Китай внася над 2 млн. тона свинско месо.

Понастоящем е заложена програма за подпомагане на сектора на свиневъдството, която да спомогне за постигане на нормални нива на производство от следващата година.

Кин Джун, генерален мениджър на Muyuan Foods, коментира пред Ройтерс, че е избран много подходящ период за развитие на проекта. Цените на прасетата са високи, печалбите са добри и потокът от средства е отличен.

Джун допълва, че мегафермата има експериментален аспект, който се изразява в плановете да бъдат наети по-малко хора и да бъдат използвани повече технологии.

Предвид огромните размери на предприятието, което побира 5 пъти повече свине, отколкото обичайна ферма в същия район, разпространението на болести е сериозна заплаха. Поради това здравословното състояние на животните ще бъде следено с технология, която включва филтриране на въздуха, използване на термокамери и др.

Освен тази свинеферма около мегаполисите в Китай се строят и други огромни промишлени свинекомплекси. Тамошни еколози се опасяват, че създаването на нови стопанства в покрайнините на големите градове може да създаде сериозни проблеми с отпадните води и тора, които попадат във водата и почвата.

28 000 прасета се ширят в 9-етажен блок

Един от впечатляващите животновъдни обекти в Китай е 9-етажна ферма за свине. Там се отглеждат 28 000 свине-майки. Всеки етаж функционира като отделна ферма. Животни от един етаж не се транспортират на друг. 

Грандиозното по размери стопанство на компанията Yangxiang се намира в автономна област Гуанси.

Във фермата равнището на биосигурност е на изключително ниво. Преди да влезете вътре, трябва да прекарате три дни в главния офис на компанията. За целта са осигурени апартаменти. 

След като минат 3 дни, ви се предоставят дрехи и транспорт, които са термически дезинфекцирани. Когато автомобилът тръгне към фермата, спира за 30 минути, за да бъде измит с хладка вода със сапун. След още 1 км процедурата се повтаря.

Малко преди фермата отново спирате. Всички излизат от колата, за да измият ръцете си и да облекат защитни дрехи. След това се качват в друг автомобил. Оттук нататък остава само една спирка за дезинфекция и стигате до крайната дестинация.

Стопанството разполага със съвременна система за управление на климата в помещенията. Тя е снабдена с филтър на въздуха, климатици и други. Вентилационната система минава през пода на всеки етаж, стигайки до покрива на сградата, където въздухът се прочиства с помощта на вода за елиминиране на неприятната миризма.

 

Коментари (1)

Предпочитам българското!

Предпочитам българското!

15.12.2020 | 19:01

Представям си какъв чудесен вкус на пластмаса, велпапе и омаслен фазер едновременно ще имат свинските пържолки оттам.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?