46

Католическата църква е най-големият акционер на борсата в Първенец

"Родопи 95" плаща дивиденти на над 6 хиляди акционери

Ликвидацията на старата структура на селското стопанство в България безспорно нанесе големи поражения на родното земеделие и животновъдство. С малки изключения обаче донесе и ползи. Типичен пример за това е създаденото край село Първенец Стоково тържище „Родопи 95“ АД. Дружеството е регистрирано през 1995 г. Негови акционери са член-кооператори и техните наследници, които са имали имущество в бившето ТКЗС към село Първенец и бившия НПК „Георги Димитров“. Всеки от тях е влязъл в новата бизнес конфигурация с различно дялово участие - земя, труд и др. Акционерите са предимно от селата от Родопската яка - Марково, Първенец, Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково и Коматево.

„Родопи 95“ АД има уникална и единствена по рода си акционерна структура в страната. Освен това дружеството е печелившо и едно от малкото у нас, което изплаща дивиденти с висока доходност. А по числен състав на акционерите със сигурност няма аналог в България. Към днешна дата в него членуват малко над 6 хиляди акционери, които притежават общ капитал в размер на 1 млн. лв. Номиналната стойност на една акция е лев, а годишните дивиденти, които се дават, са според печалбата и варират между 36 и 38 стотинки на акция. По устав нито един акционер няма право да държи повече от 1 процент. Любопитна подробност е, че най-големият акционер на борсата е Католическата църква. Навремето тя е участвала с доста земи в ТКЗС-то и при сформиране на акционерното дружество е представила купюри за своите дялове, на базата на които е изчислен и броят акции, които са над 4 хиляди. Другите по-големи акционери са частни лица от село Първенец и пловдивския квартал Коматево.

„През 2020 г. направихме сериозна промяна в устава на дружеството -  коментира Илия Гатев - негов изпълнителен директор и акционер, и уточнява, - на общо събрание приехме правилото, че

акциите, които са временни удостоверения, могат да се наследяват само от роднини

на акционерите. Не могат да се продават, нито да се търгуват на фондовата борса, тъй като са временни удостоверения. Така с новото правило се спря раздробяването на акции, тъй като заложихме и граница - до 100 акции не могат да се прехвърлят. Това означава, че разрояването на акционери и техните наследници донякъде е ограничено“, обяснява Илия Гатев.

Тази година „Родопи 95“ АД изплаща дивиденти за предходната. Миналата година обаче е нулева за дивиденти заради трудностите около ковид пандемията и предстоящи инвестиции в проекти, които вече са реализирани успешно. „Стремим се да запазим интересите на акционерите и дивидентите, които раздаваме. Но никой не е застрахован срещу обстоятелства като енергийната криза, ковид пандемията, които се отразиха много сериозно на бизнеса, включително и на нас“, коментира Илия Гатев. Миналата година енергийните разходи на борсата достигат до половин милион лева на месец. "И преди да започнат да се изплащат компенсации за тока, както и с други управленски решения, които взехме, бе трудно да се запази финансовата стабилност на дружеството. Важното е, че през този период ние не натоварихме нашите близо 500 наематели, които са нашият гръбнак. Не вдигнахме наемите и ги предпазихме от проблемите, които имахме като тържище. През годините единствено сме увеличили с 1% такса "чистота". Но предвид инфлацията и икономическата ситуация в страната може би ще се наложи малко да увеличим и наемите догодина", пресмята изпълнителният директор на борсата.

Тази година в „Родопи 95“ АД е реализиран мащабен проект

за намаляване на разходите за електроенергия. В края на месец август е въведена в експлоатация фотоволтаична електроцентрала с мощност близо 1 мегават, монтирана на покрива на плодохранилището. Системата ще осигурява над 40 процента от необходимия ток. Фотоволтаикът е изграден с инвестиционен кредит, който според бизнес плана ще се изплати за по-малко от 5 години. Първоначалната идея била да се реализира по европейски проект. Оказало се обаче, че изискванията на програмата са неприложими за нашите условия, най-вече по отношение на батериите, което на практика не оправдавало очакванията за висок ефект и ниска себестойност.

Следващото предизвикателство пред ръководството на борсата е изграждане на депо за разделно събиране на отпадъци, между които и органични, които се получават от нереализираната стока. „Това е скъпо удоволствие, което ще платим ние, но държавата трябва да помисли как да подпомогне тези процеси като цяло в страната. Глобално да се реши въпросът с разделното събиране и утилизиране на отпадъците, а инсталациите да са на достъпни места. Необходимо е също да има ноухау по какъв начин да организираме събирането и транспортирането на отпадъците, което е много скъпа услуга", каза Илия Гатев. И допълни, че имат оферта за компостираща инсталация, която би могла да се финансира и по европейски програми, например насочени към кръгова икономика. Идеята е да се произвежда екологично чист продукт - компост, който може да се използва в оранжериите на борсата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?