Следвайте ни

Като бозайниците: Електронен нос открива зрели плодове и развалено месо

viber icon

Бразилски учени разработиха „електронен нос“ за откриване на най-узрелите и сочни плодове. Други техни колеги създадоха нос, който оценява свежестта на различни продукти, и по-специално на месо. 

В една овощна градина плодовете само на едно дърво узряват по различно време. Понякога при прибирането на реколтата погрешно се откъсват и все още зелени плодове, което

може да се отрази негативно върху продажбите и репутацията на фермера,

обяснява Серхио Луис Стеван от Федералния технологичен университет.

Някои плодове, например прасковите, изпускат парообразни молекули, които познаваме като летливи органични съединения. Знаем, че тези съединения се различават по количество и тип в зависимост от фазата на растеж на плодовете.

Устройството позволява да се осъществява мониторинг върху зрелостта на плодовете в зависимост от концентрацията и типа на летливите органични вещества.

Според изследователите „електронният нос“ има няколко преимущества пред вече съществуващите начини за определяне на узрелите плодове. Той провежда анализ в реално време в открита среда и не изисква излишно взаимодействие с плодовете.

Системата се състои от набор от датчици, които са чувствителни към регистрирането на летливите органични съединения. Алгоритъм на разпознаване на аромати се използва за класификация на всяка уникална комбинация от молекули, свързани с трите стадия на узряване на прасковата - неузряла, узряла и презряла.

Данните след това се съхраняват в карта памет SD и се предават през Bluetooth или USB

на компютър за последващ анализ.

Сдобиването със само едно такова устройство ще повиши ефективността на брането на плодове с 98%, пресмятат учените. 

Новата система за тестване на месо е разработена от технологичен университет в Сингапур. Тя улавя газове от развалящия се продукт, а резултатите излизат на екрана на смартфон.

На същия принцип работи и носът при бозайниците - неговите рецептори улавят газовете и предават съответните сигнали на мозъка. Така животното разбира, че храната вече е негодна за ядене.

Специалистите са убедени, че този метод за проверка е по-надежден от срока на годност върху опаковката.

При „електронния нос“ тези рецептори са заменени от хитозан (вид естествена захар) и оцветители, които променят цвета според вида и концентрацията на газовете. Така се получава уникална цветова комбинация, която показва съответната миризма, например на месо.

Появява се баркод, който променя цвета си, и се разчита от изкуствен интелект. Нужно е приложение на телефона, което разпознава качеството на продукта за около тридесет секунди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?