49

Късни летни градушки застрашават полските култури

През изтеклия период на изолирани места в полските райони от страната - Монтана, Пазарджик, Кюстендил, Стара Загора, Враца, Русе и Видин, паднаха валежи със стопанско значение между 20-60 л/кв. м, които в различна степен подобриха условията на почвено овлажнение.

В начало на следващия седемдневен период в много области от Южна  и Северна България се прогнозират максимални температури до 39 градуса, които ще окажат неблагоприятен ефект върху развитието на земеделските култури. През останалата част до края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми, като в Западна България се прогнозират валежи със стопанско значение и подобряване на почвените влагозапаси. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, съществени и повсеместни валежи не се прогнозират.

В Пловдив и областта се очакват кратки превалявания във вторник и сряда, които няма да донесат очакваното разхлаждане. В предпоследната седмица на август живакът ще е над 30 градуса, като пикът на жегите ще е през уикенда.

През периода при царевицата според ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост - агростанции Николаево и Търговище, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. При слънчогледа ще протичат физиологична, пълна и техническа зрелост. С цел дълготрайно и качествено съхранение на продукцията реколтирането на културата трябва да се извършва при влажност на слънчогледовите семена около 8%. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване.

През първата половина от периода ще има условия за градушки и вероятност за нанасяне на повреди по селскостопанската реколта. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще се създават в дните без превалявания през по-хладните часове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?