Следвайте ни

Картофите поскъпнаха двойно за година

viber icon

Добивите през 2019 г. от зеленчуци и овощни ще бъдат значително по-малки спрямо предходната година. Това показва последният оперативен анализ на Министерство на земеделието, храните и горите. Към 6 юни 2019 г. производството на картофи и домати е с по около 56% под отчетеното по същото време на миналата година. При картофите по-късното прибиране на продукцията е съчетано и с по-ниски добиви от декар, докато средният добив от домати засега е чувствително по-висок от миналогодишния. Към момента продукцията от градински грах е със 17,6% по-голяма на годишна база, като повишеният среден добив компенсира намалението при реколтираните площи.

Към момента картофите се предлагат близо два пъти по-скъпо /1,40 лв./кг/ отколкото по същото време на миналата година - 0,70 лв. При пресните картофи и черешите е налице по-умерено увеличение на цените на годишна база - съответно с 24% и 28%. Същевременно оранжерийните домати са поевтинели с 11,1% - до 1,80 лв., а ябълките са паднали до лев, или с 38,8%.

Продукцията от маслодайна роза, малини, череши, вишни и кайсии е с между 30% и 90% по-ниска в сравнение с година по-рано. Това се дължи предимно на градушките и по-късното прибиране на реколтата, а при някои култури и на по-ниските средни добиви. Производството на ягоди е колкото по същото време на миналата година. Реколтирането на площите с праскови и сливи е в начален етап, като до момента са добити съответно 120 тона и 45 тона.

 

 

Ниските добиви се отразяват позитивно на вноса. По предварителни данни на Националния статистически институт през периода януари-март 2019 г. в страната са внесени 80,3 хил. тона пресни зеленчуци и 89,5 хил. тона пресни плодове, което е респективно с 0,2% и 14,8% повече спрямо същия период на 2018 г. При пресните зеленчуци най-значително като количество нараства вносът на картофи - с 3,5 хил. тона (25,6%), и лук - с 1,5 хил. тона (25,2%).

 


Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки, които нарастват със 79,8% на годишна база, до 19,3 хил. тона. Сред останалите по-важни плодове съществено увеличение се отчита при импорта на ягоди (с 28,2%) и дини (над три пъти), а намаление при този на пъпеши, грозде, малини и боровинки в границите от 17,8% до 48,5%.

 


През първото тримесечие на 2019 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 10,7% спрямо съответния период на 2018 г., до малко под 13 хил. тона. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на спад на реализираните извън страната количества сладка царевица - с 1,8 хил. тона (93,2%) и бобови зеленчуци - с 1,6 хил. тона (33,8%). Намаление се отчита и при експорта на тикви, патладжани и чесън - с между 7% до 84,4%. От друга страна, чувствително нарастват изнесените краставици и корнишони - с 1,1 хил. тона или 66,7%, домати, пиперки и зеле - с между 9% и 48,3%. Експортът на картофи отбелязва годишен ръст от около двадесет пъти, до 194 тона.

 


Традиционно в първите дни на юли започва жътвата на пшеница. При нея още не може да се прогнозира добивът. Той е зависим от това дали времето ще е дъждовно, или сухо. Към момента прогнозата за добива е трудна и заради зимното засушаване и болестите, които съпътстват най-вече вносните сортове. На много места в страната по житните посеви се наблюдава кафява ръжда и брашнеста мана.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?