Следвайте ни

"Карбикюр“ - биологичният фунгицид без аналог в България

Лекува редица болести по лозя, овощни, ягодоплодни, зеленчуци, както и билки, подправки, медицински и ароматни култури

viber icon

- Като производител на препарати за растителна защита „АГРИЯ“ АД заема все по-големи международни позиции. Кои са новите предизвикателства пред компанията?

- „АГРИЯ“ не е просто местен производител на продукти за растителна защита, а група от компании, оперираща в повече от 70 страни на шест от седемте континента. След придобиване на руската компания „Агрорус“, освен собствена дистрибуторска мрежа в Русия, „АГРИЯ“ вече е едноличен собственик на завод за производство на продукти за растителна защита в Рязан - административния център на руската Рязанска област. Отворихме представителства в Камбоджа и Индонезия с разработена собствена дистрибуторска мрежа, сключихме стратегически договори в Китай, посредством които станахме ексклузивен доставчик на Манкозеб, на най-голямата компания в бранша -ChemChina и продължаваме напред. Стъпване на нови пазари и разработване на съществуващите са основни цели на компанията - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

 

- А какви са новите проекти, по които работите?

- Винаги сме се старали да се развиваме и този стремеж е отправна точка за много нови проекти, които сме стартирали. Съвсем скоро приключи административната процедура по регистрацията на нов биологичен фунгицид, който е без аналог в България - „Карбикюр“. Продуктът е с предпазно и лекуващо действие, предназначен за контрол на редица икономически важни болести като струпясване, сиво гниене и брашнеста мана по лозя, овощни, ягодоплодни култури, зеленчуци, както и билки, подправки, медицински, и ароматни култури. През последните години някои български производители заеха една много интересна ниша и вече години наред 

сме първи в Европа по износ на билки,

подправки, медицински и ароматни култури. Био производството в страната всяка година се увеличава. С този проект бихме искали да подкрепим био производителите в България, които са ощетени откъм средства за превенция и контрол на болестите. В тази връзка „Карбикюр“ ще е в подкрепа на всички тях и ще е на разположение от сезон 2021. Работим усилено по още няколко проекта, основно фунгицидни и инсектицидни смеси, отново без аналог в България, които от следващия сезон също ще бъдат пуснати на пазара.

 

 

- Във връзка с биологични продукти защо предпочетохте сътрудничеството с испанския производител на торове „Агритекно Фертилизантес“?

- Пазарът на органични торове в България и въобще по света е едно своеобразно море от продукти от всякакъв произход. През годините продуктите на „Агритекно Фертилизантес“ се доказаха като работещи, а това е желаният ефект за земеделските производители. Още преди да ги пусне на пазара преди 12 години, „АГРИЯ“ е наясно с технологията на производство и ефективността им. Това дава увереност да започне този проект и благодарение на професионализма и всеотдайността на екипа продуктите се налагат и вече са разпознаваеми за земеделски производители от всички сектори. Продукти като „Текамин Макс“, „Фертигрейн Фолиар“ и др. от сериите се превръщат в предпочитани и за производители от сектор „Животновъдство”, които сами отглеждат култури за фураж. Това е в резултат на работещата формула на продуктите, което допринася не само за преодоляване на стресови ситуации и получаване на по-високи добиви от техните култури, но и за значително

покачване на качествените показатели на фуражите

- протеини, усвояемост и т.н. „Текамин Макс“ тази година беше в подкрепа на земеделския производител. След неговото приложение растенията успешно се справиха със стресовите фактори на околната среда, които ни изненадаха през сезон 2020 г.

В последните години все повече се говори за аминокиселини, органична материя и тяхното приложение в земеделието при различни ситуации. Чувайки „Агритекно“, производителите трябва да знаят, че аминокиселините са добити от растителен екстракт -  т.е. те са ясно „разпознаваеми“ от растението и много бързо усвоими.

Продуктите на компанията са в течна форма, което ги прави изключително лесни за транспортиране, дозиране и употреба. Концентрацията на микро- и макроелементи в различните формулировки е такава, че позволява ниска доза на приложение на декар.

Богатото портфолио може напълно да отговори на

специфичните нужди на растенията във всеки един момент на вегетацията.

Постигнатите резултати и компетентните препоръки на нашите консултанти по райони правят биостимулаторите на „Агритекно“ желан партньор в почти всички възможни програми на листно хранене.

Продължаваме тясното си сътрудничество с „Агритекно Фертилизантес“ и се надяваме скоро да предоставим нови продукти за българските производители.

 

- Как се справяте с днешните предизвикателства заради кризата с COVID-19 и какви очаквания имате за агросектора?

- Предизвикателствата са големи за всички. Въпреки че бяха очаквани - много хора, сектори и бизнеси не бяха подготвени за тях. Опит, организираност и професионализъм са трите основни качества, които помагат на „АГРИЯ“ да се справя с предизвикателствата, породени от новата COVID реалност, а те са наистина много. От снабдяването със суровини за синтез на активните вещества, през производството на готови формулации, логистика и транспорт, до разпространяване на продуктите на пазара, има редица предизвикателства и без опит организираност и професионализъм, справянето с тях би било много по-трудно и на много по-висока цена.

Относно селскостопанския сектор той е доста динамичен и често зависи, от една страна, от климатичните условия, които могат да нанесат значителни щети, и от друга, от редица национални и европейски политики.

Борбата с климата е трудна и непредвидима, но много важна

и общо взето секторът трябва да се адаптира към климатичните условия доколкото е възможно, въпреки трудностите - чрез подбор на по-устойчиви култури, сортове и хибриди, чрез по-прецизно планиране в сроковете на сеитба и в провеждане на растителнозащитни мероприятия. Земеделският производител залага на продукти, които му гарантират качество на продукцията на достъпна цена. Продуктите на „АГРИЯ“ отговарят на изискванията на пазара и зад тях стои екип от професионалисти.

Политиките обаче са това, което би могло да допринесе за полезни промени в сектора и всички ние се надяваме предприетите мерки да са в подкрепа на българските производители, да им помогнат по-лесно и бързо да преминат през трудностите, както и да допринесат за това да бъдат по-подготвени за посрещането на нови предизвикателства. „АГРИЯ“ подкрепя своите партньори и работи за печеливше земеделие.

 

Ася Йорданова е регионален мениджър за Южна България в "Агрия" АД. Завършила е Аграрен университет - Пловдив, магистърска степен специалност "Мениджмънт в агробизнеса." Работи в отдел "Вътрешен пазар" от две години.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?