Следвайте ни

Капан от вестници в градината лови майски бръмбари

viber icon

Майските бръмбари са красиви насекоми, но широко разпространени вредители, които причиняват сериозни щети на земеделието.

Има няколко ефективни начина за справяне с неприятели без химикали. Някои от методите за борба изискват значителни физически усилия, а някои - инвестиция.

Улавянето на бръмбари е най-умният и ефективен начин да изчистите градината си от вредители. Как да го направим? Възможно е да инсталираме импровизиран лек капан. За целта ще ви трябва леген, покрит с мазнина или друго вискозно вещество отвътре. На дъното на басейна трябва да инсталирате източник на светлина, например фенерче. С настъпването на тъмнината легенът се изнася в градината. Насекомите, които са полетели, ще заседнат в твърдото масло. Друг вариант е да закачите по дърветата капани, направени от вестник, покрит с лепило. Може и да разстелете върху ягодовите лехи.

Механичното събиране на ларви е безплатен, но отнемащ време начин да се отървете от тях. Изисква изкопаване на място, на дълбочина 10-20 см. Ако обаче площта е заета от култури, този метод не е ефективен.

Тъй като ларвите на бръмбарите не могат да понасят азот, в стволовете на дърветата се засажда бяла детелина, чиито корени обработват азота и го разпределят в корените на близките растения. Този метод за справяне с ларвите на бръмбари е не само ефективен, но и безопасен за растенията. Освен това бялата детелина значително намалява плевелите на мястото. 

Използването на птици и насекомоядни - топове, скорци и други птици, хранещи се с насекоми, също ще ви помогне да се отървете от вредителя. За да привлечете повече пернати, инсталирайте къщички и хранилки. Ще имате късмет, ако таралежите се заселят във вашата градина: те копаят и унищожат ларвите на майския бръмбар. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?