Следвайте ни

Канелата прави чудеса в градината

viber icon

Освен чудесна подправка в кулинарията канелата може да се използва в градината като биосредство срещу някои вредители. Мравките бягат от нейната миризма - затова, щом се появят,  поръсете малко канела на мястото, където виждате мравуняк. Прахообразното вещество може да накара насекомите да се задавят, когато го вдишат.

Много често семената не могат да покълнат, защото са атакувани от плесенни гъбички, които унищожават младите кълнове. Това може да се случи и с младите растения като резултат от редица заболявания, които са причинени от различни видове плесени или лоши почвени условия. Този ефект може да се избегне, ако се добави канела директно в почвата при засяване на семената. Подправката е чудесна и за вкореняване на резници - не е нужно да ползваме химикали за стимулиране на процеса.

Подправката е чудесна и за вкореняване на резници - не е нужно да ползваме химикали за стимулиране на процеса. Достатъчно е да поръсим с малко канела непосредствено преди да ги засадим. При по-голямо количество резници може да се използва естествен фунгицид на основата на канела - половин литър вода, 2 натрошени таблетки аспирин, 1 супена лъжица канела. Тази смес престоява 12 часа, прецежда се и резниците се поставят в нея за 2 часа. Аспиринът действа като ускорител на растежа, а канелата е фунгицид. Сместа не бива да се използва повторно, защото губи свойствата си.

С помощта на канела ще се отървем и от комари в стаята, които не обичат нейната миризма.  За целта поставете купа с топла вода на масата с малко количество смляна канела. Ароматът ще отблъсне насекомите и ще ни предпази от ухапвания.

От канелата има и друга полза. За да предотвратите навлизането на мравките в пясъчника, където играят малки деца, си струва да смесите по-голямо количество прахообразна канела с пясък. Това ще предотврати навлизането на мравките в пясъчника и ще го дезинфекцира.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?