2374

Канада дава $40 млн. за съхранение на зърното в Украйна

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) стартира нов проект, финансиран от Канада, на стойност 40 млн. щатски долара (52 млн. канадски долара), за да продължи да се справя с недостига на зърно в Украйна.

Инициативата ще позволи съхранението на допълнителни 2,4 млн. тона зърно в периода 2022-2023 г. заедно със съответната техническа подкрепа и оборудване. Това допълва подкрепата от 17 млн. щатски долара, предоставена наскоро от правителството на Япония за покриване на 1 млн. тона зърно за съхранение.

През този сезон Украйна очаква да прибере до 51,1 млн. тона зърнени култури. От общия капацитет за складиране на 75 млн. тона 14% от складовете са повредени или унищожени, 10% се намират в окупираните от Русия територии, а около 30% остават запълнени с 22 млн. тона от миналогодишната реколта, които очакват износ - по данни на правителството на Украйна.

Разработената Стратегия за подкрепа на съхранението на зърно - продължение на Плана за бързо реагиране (ПБР) на ФАО за Украйна, има за цел да подкрепи Министерството на аграрната политика и храните на Украйна да покрие 4,07 млн. тона, или 25%, от общия очакван национален дефицит на съхранение от 16 млн. тона през 2022-2023 г.

"Благодарение на финансирането, предоставено от Global Affairs Canada, ще бъдат закупени полиетиленови ръкави за зърно, машини за товарене и разтоварване, както и по-дългосрочни модулни складови единици, насочени към малки и средни стопанства в 15 области", заяви Пиер Вотие, ръководител на украинския офис на ФАО, цитиран от sinor.bg. Освен това, ФАО ще закупи лабораторно оборудване на стойност до 2 млн. щатски долара в подкрепа на шест стратегически лабораторни обекта за наблюдение на болести по животните в съответствие с правилата за безопасна търговия на Световната организация за здравето на животните.

Към днешна дата, с допълнителните средства от Канада, ФАО е събрала 70,4 млн. щатски долара от общо 180,4 млн. щатски долара, необходими по Плана за бързо реагиране и Стратегията за подпомагане на съхранението на зърно. Допълнителни 110 млн. щатски долара са спешно необходими за подпомагане на уязвимите домакинства в селските райони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?