Следвайте ни

Календар на фермера за юни

viber icon

На полето

- През месец юни пшеницата и ечемика трябва да се наблюдават за нападение от житна дървеница, листните въшки, класовите акари и развитие на брашнеста мана, септориоза и фузариум. Извеждането на борбата да се осъществява с подходящи фунгициди и инсектициди при доказана икономическа необходимост. Третиранията срещу вредната житна дървеница започват при плътност 2 и повече ларви на квадратен метър, а при семепроизводните посеви при 1 бр. / м2 с оглед опазване на кълняемостта. При хладно време, силен вятър и валежи, обследванията не са показателни, тъй като дървениците и ларвите слизат по долните етажи на растенията и на почвената повърхност и не се хранят. За да се получи реална плътност, броят на уловените ларви до трета възраст се умножава по 2.


Често срещан неприятел е пшеничения трипс, който смучи сок от листата и класовете.


Третиране се препоръчва, ако се открият 30 броя ларви в 1 клас в семепроизводните посеви. При наличие на брашнеста мана е необходимо да се правят конкретни прегледи на посевите и когато болестта е обхванала над 30% от листната маса, да се предприеме третиране с подходящи препарати.


През настоящия месец трябва да приключи борбата с плевелите при царевицата. Да се наблюдават посевите за царевичен пробивач. При царевица за зърно при фаза на културата 6-8 лист, прага на икономическа вредност е 10 броя гъсеници на 100 растения, а за семепроизводство 3 броя на 100 растения. Ако се налага, посевът се подхранва допълнително с азотни торове. Последното окопаване със загърляне трябва да приключи до средата на месеца.


За опазване на новия откос люцерна при плътност 25-30 бр. ларви на 1 м2 да се извърши пръскане срещу люцерновия листояд, люцерновия хоботник, люцернова нощенка. До края на месеца започва жътвата на ечемика. Посевите се обследват за полски мишки, за появата на ленточна болест по растенията. Определя се степента и вида на заплевеленост. Овесът трябва да се следи за нападение от житна пиявица и при нужда да се третира с регистрирани за целта инсектициди. При картофите основни вредители за периода са картофената мана, кафявите листни петна и колорадския бръмбар. Срещу маната и кафявите листни петна се третира със контактни или със системни фунгициди с лечебно действие. През този месец започва прибирането на ранните картофи.


В свинефермата


-Често явление при отглеждане на свине майки е така нареченото лятно безплодие, изразяващо се в нарушение на репродукцията - трудно заплождане, аборти, раждане на мъртви прасенца и др. Основни причини за това са високата температура и подлагането на различни стрес фактори. За да се избегне лятното безплодие фермера трябва да съхрани апетита на свинете като дава качествени фуражи. Осеменяването да става сутрин рано и в късния следобед. В помещенията където се отглеждат животните да се осигури оптимален микроклимат. Ако не се избегнат горещините, животните са отпуснати, вяли, апетитът им се влошава, намалява консумацията на фураж. Вследствие на това се понижава прирастът.

В пчелина


- Юни е най-подходящия месец за отглеждане на висококачествени майки и за смяна на старите.
През настъпващия медосборен период пчеларят трябва да извърши преглед на пчелните семейства и да им постави магазини и корпуси, ако това не е сторено преди това. Главната паша е в разгара си и при напълване на магазини или корпуси с мед трябва да се изцентрофугират и отново да се върнат в кошерите. Необходимо е    да се взимат мерки за прекратяване на роенето. Поради ограничаване на пилото и умиране на голяма част от старите пчели, семействата може да отслабнат. В този случай от гнездата трябва да се изцентрофугират по 2-3 пити с мед и да се върнат отново за залагане на пило. Ако въпреки взетите мерки някои семейства се роят, пчеларят трябва да ги наблюдава, за да хване роевете. Сега е време и за образуване на отводки.


В зеленчуковите градини


- През този месец се насочва вниманието главно върху засадените на открито домати, пипер, патладжан и други. При доматите продължават третиранията срещу картофена мана, кафяви листни петна, бели листни петна с подходящи препарати до 14-20 дни преди началото на прибирането на плодовете. На ранните високостеблени сортове домати, при развитие на 4-6 съцветия, се прекършват върховете над последното съцветие (китка).
При поява на брашнеста мана и белокрилка по краставиците се третира комбинирано с необходимите фунгициди и инсектициди.


При пипера да се следи за поява на мана, брашнеста мана, антракноза, бактериални петна, листни въшки. След засаждане на зелето на открито задължително се следи за поява на листни въшки и зелеви бълхи.
Полива се редовно, а първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан се извършва 7-10 дни след засаждането. Подхранването става с 15-20 кг/дка азотен тор.


В кравефермата


- Ако фермерът е осигурил добра фуражна база, тогава сезона на отелване не е от съществено значение. Но когато е зависим от фуражните източници, тогава трябва да се адаптира към благоприятния пролетен сезон. Когато кравите се отелват през април и май, пашата и зелените фуражи са основен източник на хранене. Началото на лактацията съвпада с месеците на изобилие на зелени фуражи.


През пасищния сезон отрасналите вече телета се пускат на паша. В зависимост от количеството на изхранваното мляко и концентрирани фуражи всяко 3 - 4 месечно теле трябва да получава за едно денонощие от 6 до 10 кг. зелени фуражи.   Намаляването на млякото и концентратите през пасищния период води до намаляване на разходите, но това трябва да става много внимателно и разумно.


Тези от фермерите, които са получили телета през месец април или май трябва да следят за разгоненост при кравите. Най-голяма заплодяемост и най-добри резултати се получават при осеменяване между 40-я и 60-и ден след отелването, като при здравите животни заплодяемоста е между 70 - 75 % от осеменените. Препоръчва се изкуственото осеменяване на животните с цел повишаване на продуктивността в поколенията. Необходимо е да се знае, че предлагания семенен материал има наследственост за 5 - 6 и повече хиляди литра мляко. Това означава, че дъщерите ще имат по-висока млечност от своите майки. Предимство за племенните ферми, където се прилага изкуствено осеменяване е, че получените юници ще могат да се продават като племенни животни.

В овощните градини


-Овощните дръвчета са в период на интензивен растеж. Не бива да се допуска той да затихне поради засушаване. Поливане и подхранване с тор при нужда се отразяват добре на растежа, плодообразуването и на залагането на плодни пъпки. Плитката обработка на почвата предпазва от бързо изпарение на влагата. За младите дръвчета много е полезно покриването на почвата под короните им със слама, окосена трева или друг подходящ материал. Практиката, известна като мулчиране, запазва влагата в почвата.


Когато е необходимо на плододаващите дървета се прилага прореждане на плодовете, за да станат едри и по-качествени . При ябълките и крушите това се прави към края на месеца, след като премине естественото окапване на завръзите. През този месец освен изхранването на плодовете започва и залагането на плодните пъпки за следващата година. Дърветата трябва редовно да се подхранват, напояват и почвата да се обработва редовно. Ако в края на месец май е пропуснато второто подхранване на овощните дървета, може да се направи сега. При сливата да се проведе второто пръскане срещу първо поколение на сливов плодов червей, при икономически праг на вредност - 1-1,5% пресни вгризвания.
Продължава борбата със струпясването и брашнестата мана при ябълката.

В лозята


- Още в началото на месеца се пристъпва към летните резитби. Най-важното е филизенето. Премахват се излишните леторасти в началния период на растежа им. Основни правила при филизенето са: в плододаващите лози се филизи след появата на реса, за да се разграничат плодни от безплодни леторасти. По плодните пръчки се премахват излишните безплодни леторасти, като се запазва съотношението 2:1 спрямо плодните леторасти. Премахват се всички лакомци, израсли от чеповете. При прищипването се премахва само върхът на леторастите - 1-2 см или 1-2 недоразвити листенца.С това се цели да се намали източването на ресите в мустаци. Ограничава изресяването, като се извършва 4-5 дни преди цъфтежа. Кършене - премахват се растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа. Колтучене - премахват се изцяло или отчасти страничните леторасти, израснали от летните очи на главния летораст. Колцуване - прилага се преди всичко при десертни сортове. След преминаване на цъфтежа почвата се обработва плитко.
През месеца много важна е борбата с най-разпространените болести по лозата - маната и оидиума. Борбата се води с контактни и системни препарати, като се редуват фунгициди с различни активни вещества.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?