Следвайте ни

Какво ядем? Всяка седмица проверяват качеството на сиренето и кашкавала

Резултатите ще станат ясни до края на месец юни

viber icon

Дали се е променило качеството на сиренето и кашкавала, които слагаме на трапезата си? Отговор на този въпрос ще получим до дни. Миналата година бе установено, че в сиренето масово се влага вода, и то над 70%. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възстанови ежеседмичните проверки на млечни продукти в търговската мрежа, които бяха ограничени заради епидемичната обстановка в страната.

Комисия, съставена от представители на трите сдружения в бранша - Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и Българска асоциация на млекопреработвателите заедно с Комисия за защита на потребителите (КЗП), Асоциация "Активни потребители" и инспектори от БАБХ, взе проби от шест марки сирене (краве, овче и козе), две проби кашкавал и една от салата "Снежанка". Пробите ще бъдат изследвани по физикохимични показатели.

Ще се проверява и за наличие на немлечни мазнини

Пробите ще се взимат ежеседмично, като на ротационен принцип представителите на институциите в комисията предлагат обект от търговската мрежа, който да бъде проверен. Всеки представител избира продукти, които да бъдат подложени на изпитване. Резултатите от изпитванията ще бъдат готови до края на месец юни. 

През юли 2020 г. от Асоциация "Активни потребители" извършиха тест на 30 марки краве саламурено сирене, закупени от търговската мрежа в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново.

Резултатът бе шокиращ - в 16 марки бе установено водно съдържание над 70%,

при допустимо 54% по БДС, а в други 10 марки водата бе над 62%. От "Активни потребители" коментират, че по-голямото количество вода в сиренето предполага влагане на по-малко мляко, което води до по-ниска себестойност на крайния продукт, но и по-голяма печалба за производителя. По-големият проблем обаче е, че "подгизналото" сирене е вредно. Технолози обясняват, че нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите. В сирената обикновено се развиват млечнокисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми, някои от които може да са патогенни. Освен това, за да се задържи водата в сиренето, се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. 

Хванаха нелегална мандра

Агенцията по храните спря производството на сирене в нерегистриран обект в град Костенец. Незаконната дейност е констатирана при съвместна проверка на БАБХ и Икономическа полиция, извършена по сигнал. На място е установено, че в жилищна сграда се извършва преработка на сурово мляко и производство на сирене. Обектът не е одобрен и регистриран в съответствие с изискванията, заложени в Закона за храните.  Възбранени и насочени за унищожаване са 800 л овче мляко и 50 кг сирене. На собственика на обекта, чието име се крие от БАБХ, е съставен акт. Санкцията за нарушението  съгласно Закона за храните е най-малко 2000 лева. Органите на реда провеждат разследване по случая. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?