46

Какво да направим в градината до края на септември

- Продължава прибирането на домати, пипер, патладжан, по-късно засети краставици, тиквички и други зеленчуци. Хубавата реколта се прибира чак до първите слани.

- Прекършват се върховете на късните домати, независимо колко цветове са образували. Това ускорява узряването на плодовете.

- Зелето ще направи едри и твърди глави, ако се полива често и с повече вода. От редовно поливане също така се нуждаят и празът, целината, морковите.

- За правилното съхранение на ябълките и крушите може да се извърши 5-6 дни преди прибирането пръскане с "Бенлейт 50 ВП" - 0,2%. Набраните плодове се потапят около 2 минути в разтвор от "Роврал 50 ВП" - 0,2%. Изваждат се и се просушават. Това става в най-кратък срок след беритбата. Тези плодове могат да се консумират след 30 дни.

- Време е за засаждане на нови ягоди, за да могат до края на есента да развият мощна коренова система и да устоят на зимните студове.

- През септември се довършва торенето на площите с фосфорни и калиеви торове и дълбоката есенна оран. Подготвят се площите за есенната сеитба на пшеницата и ечемика. Задължително преди сеитбата семената им се обеззаразяват с регистриран за целта фунгицид срещу главни и ръжди.

- Намалете входовете на кошерите, за да предпазите семействата от кражби и от нападения от оси. В бутилки с дълго и тясно гърло налейте малко оцет, добавете малко захар и чашка вода. Това е идеален капан за оси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?