Следвайте ни

Как да се грижим за кактусите през зимата

viber icon

Кактусите се нуждаят от по-специални грижи през зимата. Общото правило е, че те се съхраняват при по-ниски температури и без поливане. Необходими са сравнително ниски температури, които са различни за отделните видове. Така например кактусите от род Coryphanta, Opuntia и др. се гледат през зимата при температура 5-8 градуса без поливка, а тези от род Aporocactus, Astrophytum, Echinofossulocactus и др. - при температура 14-16 градуса, с периодично навлажняване.

Когато колекцията от кактуси е по-голяма,  тези, които не се нуждаят от поливка през зимата, се изваждат от саксиите. Почиства се част от почвата, без тази около корените. Увива се в суха хартия всеки кактус поотделно и се нареждат в щайги или други съдове на няколко реда. Така кактусите могат да се съхраняват в мазета или тавански помещения, където температурата не пада под 0°С. Не се страхувайте, ако напролет забележите, че много от тях са увехнали и деформирани - засадени отново, те много бързо се възстановяват и развиват нормално.

Обърнете внимание на т.нар. епифитни зимноцъфтящи кактуси от род Rhypsalis и Zygocactus, познат у нас под названието коледниче. При тези видове покоят е през септември - октомври, когато поливният режим е минимален и се засилва постепенно през ноември, за да могат през зимния период да цъфнат обилно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?