46

Как сами да си отгледаме много магданоз в градината

Сочният, свеж и ароматен магданоз е една от любимите ни подправки. Прясно нарязаният магданоз може да се използва в кулинарията, например в готови супи, основни ястия или като добавка към салати. През зимните месеци листата могат да се сушат или замразяват. Топлинната обработка придава на сушената подправка приятен аромат. Отглеждането на магданоз в градината е лесно. Най-важното е да се спазват основните инструкции за засаждане и грижи.

Съвети за засаждане на магданоз

При избора на място за бъдещите лехи е важно да се вземат предвид следните характеристики

Осигурете добро осветление. С предимство трябва да се ползват площите от южната страна на сградите. Магданозът не расте добре на сянка. Без достатъчно слънчева светлина магданозът ще пожълтее и ще забави растежа си.

Защитете от северни ветрове. Всички растения предпочитат топлина и магданозът не прави изключение. Препоръчително е да се засаждат по-високи растения или наблизо да има ограда. Всички сгради също трябва да са разположени от северната страна.

Достатъчна влажност на почвата. Растенията не се развиват добре на влажни места. Изграждайте лехите върху равна повърхност. Ниските участъци са нежелателни, тъй като проливните дъждове ще доведат до натрупване на влага. Подгответе лехите. Изкопайте площта и обогатете почвата. Достатъчни са около 4 kg компост на квадратен метър плюс 1 чаша пресята дървесна пепел.

Засаждане на магданоз

Качествените семена не е необходимо да се подготвят предварително. Засейте на дълбочина не повече от 2 см (при леки почви) или 1 см (при тежки почви). Разстоянието между семената трябва да бъде 0,5-1 cm. Имайте предвид, че компактната сеитба е трудна за разреждане. Покрийте семената с лека почва и след това ги полейте с лейка. Преди покълването покрийте с лека агрофилма.

Грижи за магданоза

Редовното поливане и наторяване са важни за растението. Поддържайте слой почва на 2-3 см влажен, докато семената покълнат. Възрастните зелени растения са многобройни, но много редки; леха от 1 квадратен метър трябва да се полива с 8 литра вода. Честотата на поливане е веднъж на всеки пет дни. По време на сухия сезон честотата на поливане се увеличава значително (до веднъж на три дни).

Торовете трябва да са органични с високо съдържание на азот. Много подходящи са водните разтвори на репей или билковите екстракти. Торовете трябва да се внасят 1-2 пъти на сезон. Това е всичко, което е необходимо за сочен и свеж растеж на магданоза.

Съвети за засаждане на магданоз

Подрязвайте 1,5 месеца след поникването. До средата на лятото листата ще достигнат 12 см дължина. За да отрежете, оставете 1 см от стъблото в основата и отрежете с ножица. Отрежете стъблата, изплакнете листата във вода и ги поставете върху суха хартия. Слънчевата светлина и добрата вентилация са важни условия за доброто изсушаване на подправките. Разбърквайте листата няколко пъти по време на сушенето. Съхранявайте в съд с капак, съветват от actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
експерт

експерт

28.03.2023 | 17:40

Много непрофесионално! Магданоз не се засажда, а се засява! За засаждане се използва предварително подготвен разсад. Семена се засяват!

Отговори
2 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”