Следвайте ни

Как да засадите зимния чесън за силна реколта

viber icon

Зимният чесън не е капризен. Иска само правилно определяне на мястото за засаждане и точно спазване на технологичните изисквания при обработката на почвата.  Следването на тези правила гарантира реколта. Почвата трябва да се подготви поне месец по-рано, за да има време да отпочине и да се уплътни. 

Най-добре е, ако на мястото преди това са отглеждани домати, краставици или бобови култури. Добри предшественици за зимния чесън могат да бъдат също ранното зеле, тиквичките и тиквите. В този случай почвата ще бъде максимално наситена с органичен тор. Местата, където преди това са отглеждани картофи или лук, не са подходящи за чесън. Това се обуславя от факта, че между тези култури има голям риск от обмен на болести и паразити (фузариум, нематода и др.).

Най-доброто място за отглеждане на зимен чесън е добре структурирана почва с нормална или понижена киселинност. Лехите е най-добре да се разположат на слънчевата страна в посока от север на юг.

Подготовката на почвата трябва да започне около месец преди сеитбата, чийто оптимален срок е края на октомври. Почвата се обогатява с 5-6 кг компост или добре прегорял оборски тор, 2 чаши дървесна пепел, 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 супена лъжица суперфосфат. Разпределят се равномерно и се вкопават на дълбочина 20-25 см.


Естествените торове обогатяват почвата със здрава микрофлора, а калият благоприятства по-бързото вкореняване на чесъна.

Непосредствено преди засаждане на скилидите се разхвърлят 10-20 г карбамид на квадратен метър и се полива с вода. Необходимо е след обработката почвата да остане в покой, което и дава възможност да се уплътни. Ако времето е много сухо се прибягва до няколкократно поливане на лехите с вода.

Идеалните лехи за зимния чесън са с ширина 1 м и височина 20-25 см. Не бива да се бърза със засаждането на чесъна веднага след обработка на почвата, защото след уплътняване чесънчетата ще се окажат дълбоко в земята, което се отразява негативно върху времето за поникване и развитие на растенията, а съответно и върху добивите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?