44
Следвайте ни

Как да получим богата реколта от лук и чесън

viber icon

Богата реколта от лук и чесън се получава, ако се спазват определени правила, съветва зам.-ръководителят на филиала на Росселхозцентър в Република Татарстан Любов Занина, пише sinor.bg.

Чесънът обича плодородни участъци, но расте добре и на песъчливо-глинести почви. Киселинността на почвата трябва да отговаря на 6-7 стойности. 

Лехите трябва да се подготвят предварително - 1-1,5 седмици преди засаждането, като се прекопае почвата на дълбочина 25 см. Чесънът реагира много добре на внасянето на органични и минерални торове - необходими са 5-6 кг хумус, 30 г суперфосфат и 20 г калиева сол за квадратен метър.

Времето за засаждане на зимен чесън обикновено е септември-октомври, когато температурата на почвата на дълбочина 5 cм спадне до +12 °C. Отделете скилидките от главите непосредствено преди засаждането. При засаждането трябва да се използват само големи (над 6 г) и средни (3-6 г) скилидки. Накиснете чесъна в слаб разтвор на манган или 1% разтвор на меден сулфат 12 часа преди засаждане. Това се прави, за да се дезинфекцира повърхността на чесъна от инфекции.

Добри предшественици за лука и зелето са тиквите, зелето, бобовите и зелените култури. Гнездата трябва да са на разстояние 20-25 см едно от друго върху добре подравнена леха, като разстоянието между растенията трябва да е 10-12 см. Важно правило при засаждането е да не притискате скилидките в почвата, защото това ще забави растежа на корените.

Не всички сортове лук са подходящи за засаждане през зимата, а само студоустойчивите. Избират се места, където снегът се топи първи и водата не се задържа. Лукът трябва да се засажда през есента, непосредствено преди замръзване, но в топла почва. Добри предшественици са доматите, краставиците, грахът, бобът, цвеклото, салатите.

Лукът, както и чесънът, обича плодородна почва. Затова при прекопаване трябва да се използват 5-6 кг хумус, 10 г калиев сулфат и 20 г суперфосфат на квадратен метър. Непосредствено преди засаждането поръсете почвата с дървесна пепел в количество 10 г на квадратен метър.

След първите студове - но не и преди тях, защото в противен случай лукът може да изгние - покрийте мястото със сухи листа и опадали иглички от иглолистни дървета. Мулчът трябва да бъде покрит с клони, за да не може да бъде разнасян от вятъра.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

21.09.2021 | 18:49

Седесарите "демократи" унищожиха земеделието, обадете се на китайците и поляците!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?