Следвайте ни

Как да поливаме цветята, за да цъфтят целогодишно

viber icon

Поливане с вода и захар

1 чаена лъжичка на литър вода или повърхността на почвата се посипва захар преди поливане.

Захарта в малки количества няма да навреди, но по-скоро, тя не е необходима на растенията, а на почвените микроорганизми. Особено важно е да се поддържа микрофлората в почвата, когато се прилага органичен тор, който първо трябва да се усвои от микроорганизмите и едва след това да се абсорбира от растенията. За тази цел има специални биологични агенти, например Байкал ЕМ-1, които преди употреба се разреждат 1:1000, което е 2 капачки или1 супена лъжица на кофа с вода. След това към тях се добавя една супена лъжица захар или меласа и с тях се полива веднъж седмично. Корените на здравите растения могат сами да отделят в околната среда не само захар, но също така и органични киселини, витамини, ензими, които служат за храна на полезните микроорганизми.

Големите дози от захар може да предизвикат ферментация в почвата и да нарушат микробиологичния баланс. Това е особено опасно за новите вкоренени калеми. За да избегнете това, не добавяйте захар повече от една супена лъжица в кофата с вода. И от икономическа гледна точка, ако в къщата ви има много растения и ги поливате с 1 чаена лъжичка захар на литър вода, това ще бъде много разточително.

Подхранването с рициново масло е добро за стимулиране на цъфтежа и формирането на плодовете. На литър вода се използва една чаена лъжичка рициново масло.

Рициновото масло е гъсто и вискозно масло. Като всяко масло то притежава водоотблъскващи свойства. Рициновото масло ще предпази почвените частици от овлажняване, но след известно време ще причини големи проблеми при поливането на вашите растения. Необходимо е да избягвате добавяне в почвата на всякакви мазни вещества.

Дървесната пепел като тор и защита срещу вредители .

Супена лъжица пепел се изсипва в литър гореща вода, оставя се за седмица, като се разбърква периодично. Поливането става веднъж на всеки 10 дни.

 Като средство за защита срещу вредители, това ще бъде с почти нулев резултат и по-добре е да не си губите времето, а да излекувате болните си растения със съвременни лекарства за съответния вредител. Пепелта наистина е богата на някои хранителни вещества. В това число тя включа и достатъчно калций. Калцият в малки количества е необходим за растенията, но излишъка причинява алкализиране на почвата, ще бъде невъзможна абсорбцията на други хранителни вещества и ще умрат много микроорганизми. Пепелта не трябва да се смесва с органични торове и амоняк, както и водоразтворими фосфорни торове. Затова е особено опасно да се използва пепел върху разсад и млади растения. Като храна за саксийни растения, пепелта е по-добре да се избягва. Тя е традиционна тор за овощни градини, особено с кисели почви.

Кори от цитрусови плодове и нар

За поливане на растенията се слагат кори във вода, които да престоят в нея в продължение на няколко дни.

С корите може да привлечете вредители – по цитрусите и нара често се срещат червейчета и въшки. Ползата от тази отвара ще бъде намалена с изключение на лекото повишаване на киселинността и омекотяването на водата за напояване, което е много по-лесно да се направи чрез добавяне на 1-3 капки сок от цитруси в литър вода.

Ампула витамин В12 , разрежда се в един литър вода. Подхранвайте 2 пъти месечно.

Повечето необходими вещества здравите растения синтезират сами, други ги получават от микоризала (ако живеят в симбиоза с корените на гъби) и от почвената микрофлора. Микроорганизмите снабдяват растенията с някои витамини, ауксини, антибиотици, които дори в много малки количества, имат положителен ефект върху растежа на растенията. По принцип, използването на изкуствени витамини се използва само когато вкоренявате резници, където някои от тях засилват ефекта на ауксиниа или по време на възстановяване, когато е уместно да се прилагат съвременни готови биорегулатори. Опасно е да надвишавате концентрацията на витамини. И, ако е необходимо, по-добре използвайте готови препарати за растения с необходимите витамини, като   спазвате посочените дози и пропорции.

Настойка от ядливи гъби може да помогне на растенията да изглеждат здрави и красиви. Необходимо е да накиснете раздробени ядливи гъби в съотношение 1:1. След едно денонощие гъбите се вадят и се заливат отново. След един ден гъбената настойка е готова за поливане.

Вреда няма, но ползата от чакането не си струва, тъй като за такова време едва ли ще се извлече нещо полезно от гъбите.

Пръскане с аспирин, за да се поддържа устойчивостта на  стайните растения , аспириновият разтвор е съставен от една таблетка аспирин на литър вода.

Експериментите са проведени върху домати и картофи на открито, където пръскането с аспирин  убива фитофорите по листата и дава положителни резултати. В градината няма как да преборите времето, но у дома има възможност да избегнете условията, благоприятни за развитието на гъбички. Когато става въпрос за поддържане на имунната система, най-добре е да  използвате съвременни биорегулатори за растения.

Бананови кори. Те се изсушават и смилат. От сухия прах се добавя 1 чаена лъжичка в чаша с вода, полива се веднъж седмично. Или се добавя в суха форма към пръстта по време на присаждане. Свежите кори се накисват във вода за един ден и се използват за поливане, а смленият плод се добавя директно в почвата при присаждане.

Настойката от банови кори поради нейното съдържание на захар, може да се разглежда като полезен хранителен разтвор за поддържане на почвените микроорганизми. Напълно допустимо е да се добавя в почвата при пресаждането на възрастни растения сух прах като органичен тор. Но вие трябва да бъдете сигурни, че кората няма да зарази почвата с вредители и болести. Недостатъкът е появата на гъбички и въшки, които са чувствителни към добавянето на всякакви органични остатъци и бързо се размножават в почвата. Що се отнася до добавянето на прясно смляни корички, е по-добре да го избягвате. В допълнение към появата на гъбичките и въшките, съществува риск от бързо начално гниене и ферментационни остатъци, които силно да засегнат структурата на почвата – слузестата маса запушва дренажните отвори и в резултат се появява риск от кислороден глад за корените. На повърхността на почвата, банановите остатъци се карамелизират и пречат на нейното овлажняване. Това е отличен материал за компост за градината.ю

Добавяне в почвата на яйчени черупки или поливане с вода от варени яйца.

За по-голямата част от стайните растения тази добавка е вредна, както и добавянето на летлива пепел. За нормалния растеж и усвояването на хранителните вещества е необходима леко кисела или кисела почва. Дори когато поливате с твърда вода субстрата бързо се алкализира, което причинява глад за растенията, въпреки своевременното и изобилно подхранване. Необходимо е да омекотите и подкиселите водата за напояване. Добавянето на такива големи количества калциев карбонат (яйчената черупка съдържа 90% от него), ще направи почвата много бързо негодна. Използването на черупката на яйцето е подходящо за кисели почви в градината.

Използване на чай за добавяне в почвата и поливане на растенията.

 Използването на чаена запарка добре структурира почвата, прави я рохкава и напомня за листната постеля в тропическите гори. Въпреки това, има минус от нейната употреба, тъй като е добър органичен субстрат за комари и дъждовни червеи, които не са вредители, но появата им в значителни количества често предизвика шок сред градинарите и завършва с пълно подменяне на почвата. А това вече причинява много лош ефект върху корените, състоянието и здравето на всички растения. За да се появяват по-малко комари, макар и поливането с чай само по себе си да е полезно, използвайте топла и омекотена вода. При появата на въшки е достатъчно 1-2 пъти да полеете почвата с препарата Актара – разтвор 1 г на 10 литра вода.

Добавяне в почвата на утайка от кафе.

Кафето може да бъде източник на хранителни вещества и дава много приятен мирис на почвата, прави я рохкава. Но поради мокрите кафени частици почвата изсъхва трудно, а кафето привлича въшки.

Поливане на растенията с отвари от различни билки или лукови обелки 

Не е вредно, защото варенето омекотява водата, а и във водата също може да преминат хранителни вещества. Екстрактите от някои растения имат инсектицидно действие. По този начин, пиретроидите, известни инсектициди, се извличат от растения от рода Пиретрум. Но при поражения по растенията от вредители, за по-бързо и ефикасно действие, е по-добре да използвате готови инсектициди и акарициди от последно поколение.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?