46

Как да накараме кактусите да цъфтят

Кактусите могат да цъфтят ежегодно, а не само веднъж на сто години, както повечето хора мислят. За тази цел трябва да им създадете благоприятни условия, сред които са слънчево осветление, свеж въздух, почвено хранене, своевременно поливане и нормален температурен режим. 

Кактусите обичат светлина, но за да цъфнат, е достатъчно осветление от 4-5 часа на ден през цялата вегетация. През останалото време от годината те могат да се радват и на по-малко количество светлина. За цъфтежа на растенията е важно също така да съхраните ориентацията на съда по отношение на слънцето. Кактусите, както и други стайни растения, в периода на бутонизация и цъфтеж не понасят преместване. В противен случай може да хвърлят пъпките и да загубят своята декоративност.

През пролетта бодливите красавци трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи, защото повърхността на филизите и пъпките може да се повреди. Нарастващите пъпки на кактусите се нуждаят от свеж въздух не по-малко отколкото от светлина. Стаите, където стоят растенията, трябва ежедневно да се проветряват, особено в ранна пролет, когато се установи приятно слънчево време. За да цъфтят кактусите, трябва да растат в хранителна, свежа и въздухопроницаема почвена смес. По време на бутонизацията не трябва да торите растенията - от това често опадат пъпките им.

Цъфтежът на кактусите много зависи и от това при какви условия е презимувало растението. По време на покоя на пустинните, степните и планинските видове узряват младите филизи и се образуват цветните пъпки. Затова през зимата трябва да сте много отговорни към растенията. В това време рязко се съкращават поливките и изобщо не се тори. Ако кактусите са в топло помещение, то растежът им не се спира. Такива растения, като правило, не цъфтят на следващата година. Важно условие е също да не пресаждате кактусите, които имат развити цветни пъпки. Това може да прекрати развитието на цветовете. Растенията се пресаждат, след като приключи цъфтежът, съветват от sinor.bg.  

Ако в стайни условия кактусът не цъфти, може да му помогнете, като го облагородите с резник от цъфтящ екземпляр. Това се прави, като се отреже резник с размер около 5 см. Резникът се заостря отдолу във формата на лопатка. Кактусът, който ще облагородявате, също трябва да има такъв разрез, за да се настани калемът. Поставете резника плътно в подложката и завържете с плътна лента. Преди облагородяването и след това растението не се полива. Оставя се на топло и затъмнено място, като се покрива с буркан. След една-две седмици, дори и присадката да е сраснала с основата, лентата се оставя за още няколко дни. Такова облагородяване може да се направи през зимата. Най-подходящи за ашладисване са младите кактуси, които са отгледани от семена или издънки. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Траверса с  лъжица или директно, кой не го може тва..?!

Траверса с лъжица или директно, кой не го може тва..?!

28.03.2023 | 15:17

Абе, епилаторче, добра работа ще свърши, иначе от бодлите я, краста, я псориазис, я ше станем с крива уста и криви очи, ужасссс....!

Отговори
0 1
Нещо да драснем Шекел да лапнем

Нещо да драснем Шекел да лапнем

28.03.2023 | 14:34

Става страшно Кактусите у България умират От износител на кактуси България стана вносител Нали

Отговори
1 3

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”