44

Кадрови рокади се вихрят в Института по храните в Пловдив

Дисциплинарно уволнен е зам.-шефът Иван Бакалов, отстранената по същия параграф от Института по тютюна Виолета Николова пък е назначена без конкурс

Две кадрови рокади са извършени в рамките на година в Института по консервиране и качество на храните (ИККХ) в Пловдив, който е в системата на Селскостопанска академия. Първо заместник-директорът гл. ас. д-р Иван Бакалов получава дисциплинарно уволнение. Малко след това в ИККХ е назначена Виолета Николова - тихомълком и без конкурс. Тя пък е дисциплинарно уволнена от Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) в Марково. 

Иван Бакалов е син на доц. д-р Йордан Бакалов - бивш пловдивски депутат на Синята коалиция и за кратко служебен вътрешен министър в кабинета "Близнашки", който сега е ректор на Висшето училище по сигурност и икономика.

Дисциплинарното уволнение на Иван Бакалов от ИККХ е след явно скроен капан, твърдят негови колеги. Без да подозира нищо, той си пуска отпуск за два дни, но не изчаква да види дали молбата му е одобрена. След като се връща, разбира, че тя не е разписана от директорката проф. Тодорка Петрова, на която уж е дясната ръка.

Тя го обвинява в самоотлъчка и го наказва с дисциплинарно уволнение. За капак, научен съвет към института се опитва да подложи на линч Бакалов, оспорвайки професионалните му качества.

Иначе за дейността му говорят оценките от други институции - той има почетна грамота за успешно представяне по Националната програма към Министерството на образованието и науката за „Млади учени и постдокторанти“. Участвал е и в проект за фундаментални научни изследвания „Получаване на нискокалоричен плодов джем, обогатен с фибри“, финансиран от Фонда за научни изследвания. Бил е част от екипа и на иновативен проект за оползотворяване на отпадните продукти от хранително-вкусовата промишленост - в частност малцовите трици от пивоварната индустрия.

След уволнението си д-р Иван Бакалов опитва да докаже правата си по съдебен път, но губи делата срещу ИККХ. В момента работи като управител в Опитната станция по трайни насаждения в Поморие, която също е в системата на ССА. Преди да бъде дисциплинарно уволнен, той е съвместявал двете длъжности. Негови колеги коментират, че му е оказван системен натиск да съдейства за приватизацията на опитната станция, към която имало големи апетити. Бакалов обаче категорично отказвал и поради тази причина загубил работата си в Пловдив.

Директорката на ИККХ проф. Тодорка Петрова (вдясно) уволни дисциплинарно своя заместник.

Относно втория случай - в Института по храните с ирония се коментира, че явно там има крещяща нужда от цигарен технолог, затова са назначили без конкурс дисциплинарно уволнената от Института по тютюна Виолета Николова. На последните избори за директори през 2021 г. тя бе кандидат за директор на ИТТИ, но не успя да се класира. Последно е завеждала отдел „Технология на тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия“. Фактите говорят, че тя буквало си е изпросила драстичното наказание, наложено заради уронване престижа на институцията, коментират служители на института.

Години наред със съпруга си - неин колега и подчинен (което е конфликт на интереси), Виолета Николова правела експертизи на тютюн и тютюневи изделия за целите на съда. Експертизите били въз основа на наредба за определяне на вещи лица и от 2015 г. на ИТТИ била вменена тази дейност. Самият институт обаче никога не е имал регистрирано служебно вещо лице в съда по тази наредба. Николова обаче се регистрирала като частно вещо лице и правела експертизи през работно време, ползвайки държавната лаборатория и реномето на института.  

В началото на тази година въпросната наредба претърпява промяна, а вещите лица са включени в електронен регистър към Министерството на правосъдието. Така на ИТТИ отпада ангажиментът да посочва служебно вещо лице. Институции като МВР и съд са предупредени, че ИТТИ няма регистрирани вещи лица за анализи, затова при необходимост да се обръщат към акредитираната лаборатория за анализ на тютюн към Митница Пловдив.

Това лято в Столичната дирекция на вътрешните работи се получава имейл от Николова, в който тя уведомява органите на реда в София, че тя е вещото лице по тютюна към ИТТИ. Оттам обаче искат официално становище от директора на института дали въпросното лице е официален представител на института.

Така в СДВР лъсва лъжата на Николова, а тя е дисциплинарно уволнена. В момента тя продължава да фигурира в списъка на вещите лица към Окръжен съд-Пловдив за 2023 г., които извършват съдебни експертизи по тютюна.

Институтът по тютюна край с. Марково е единствен по рода си в системата на ССА

Почти месец след уволнението си, с протекции на ръководството на ССА и с мотив, че е „млад“ перспективен учен, който иначе догодина ще навърши 50 г., и въпреки дисциплинарното си наказание, Николова е назначена като асистент доктор пак в системата на ССА - в Института по консервиране и качество на храните - Пловдив. Веднага след това тя завежда дело срещу Института по тютюна, оспорвайки уволнението си.

"Така хабилитирано лице, което до вчера е било технолог по тютюна, сега кремчета ли ще бърка в института по храните!", недоумяват учени. И се питат къде е моралът в науката, не се ли погазва Законът за развитието на академичния състав и защо се стигна до падение в развитието на кадрите в Селскостопанска академия? Юристи коментират, че според Кодекса на труда дисциплинарно уволнен може да бъде назначен на друго място, но с голям риск за новия работодател. Според закона при прекъсване на трудовите правоотношения и според условията за придобиване и притежаване на научна степен, напускайки ИТТИ, Виолета Николова губи академичната си длъжност доцент, тъй като е придобита в същия институт. Запазва се единствено докторската степен. И ако иска да расте, трябва да започне от нулата.

Двата коренно различни случая с Иван Бакалов и Виолета Николова, но с един и същи финал - дисциплинарно уволнение, са примери как в първия случай се елиминират неудобни хора, а във втория - как виновни, но с връзки, се уреждат на ръба на закона, обобщават служители на ИККХ.

Още една издънка в научното звено към ССА

Това не е първото нарушение, констатирано в Института по консервиране и качество на храните в Пловдив. През 2014 г. доц. Наньо Нанев, тогавашният директор на същото звено към ССА, което се казваше Институт за изследване и развитие на храните, бе уличен във финансови нарушения за близо 240 хиляди лева. Те бяха установени след вътрешен одит за ремонт на акредитирана лаборатория, за което бе сезирана Икономическа полиция. Тогава, за да не бъде дисциплинарно уволнен, Нанев доброволно напусна института.

Бадемова паста с брашно от щурци

Учени от Института по консервиране и качество на храните в Пловдив се прочуха и с екзотична иновация - разработка на бадемова паста с брашно от щурци. Продуктът бе отличен в конкурса за иновации на Агра 2022. Засега обаче този, както и други продукти, разработени там, са само бутикови лабораторни произведения, без да са внедрени в производството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Погнусен

Погнусен

19.12.2023 | 17:05

И двата института са в системата на Селскостопанска академия. Тази структура спи ли?!

Отговори
1 0
Отвратен

Отвратен

14.12.2023 | 09:39

Гнусно, поръчково писание! Пълно с лъжи и изопачаване на факти! На всеки, който е поне малко запознат са ясни поръчителите и целите им. Срам е както за автора, така и за вестника!

Отговори
5 0
Инфо

Инфо

13.12.2023 | 21:38

Злобен и нескопосан материал, в който Крадецът вика "Дръжте крадеца"!

Отговори
6 0
ryreyer

ryreyer

12.12.2023 | 17:22

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може!!!----- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 0
ЗАПОЧВА СЕ

ЗАПОЧВА СЕ

12.12.2023 | 15:52

КОЛКО КАДЪРНИ УЧЕНИ ИМАШЕ ТАМ ПОПИЛЯХА ГИ ПЪРВЕНЮТА И ПРОСТАЦИ КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ СЕСТРАТА НА СПАС ГЪРНЕВСКИ ТА ДО ДНЕС...И ТЯ КАТО БРАТ СИ БО.К.ЛУЦИ НАГЛИ НЕДОУЧИЛИ И ПО ЗАСЛУГИ ПОДРИТВАНИ ОТ ВСИЧКИ....ИКАТО ВИДЯХА ВЛАСТ АЙДЕЕЕ ВЪШКИТЕ НА ЧЕЛОТО...

Отговори
11 1
ЗАПОЧВА СЕ

ЗАПОЧВА СЕ

12.12.2023 | 15:50

ИНСТИТУТА ПО ТЮТЮНА Е НАЙ ПОТЪРПЕВШ ОТ ВСИЧКИ ИНТРИГИ ВЪЗМОЖНИ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА СЛЕД 1989Г ТА ДО ДНЕС! ТА НЕ БЕШЕ СЕКТАНТКАТА СЕСТРАТА НА ГЪРНЕВСКИ СЪС ЦЯЛАТА СЕКТА ..ТА НЕ БЕШЕ КОЙ ЛИ НЕ....АБЕ ТОВА СА ИНСТИТУТИ СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТАШКИ МОРАФЕТИ НА ВСЯКА ВЛАСТ...

Отговори
8 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?