49

Журито си каза думата за "Фермер на Тракия"

Победителите ще обявим и наградим на тържествена церемония на 23 февруари

21-вото издание на престижния конкурс на вестник "Марица" и "Хермес медиа" - "Фермер на Тракия", е към финал. Двамата носители на Агрооскари за 2023 г. вече са ясни. Консултативният съвет към приложение "Агро" на вестник "Марица" избра вчера победителите в двете категории - "Растениевъдство" и "Животновъдство". Техните имена ще обявим на тържествената церемония по награждаването на 23 февруари в хотел Doubletree By Hilton Plovdiv.

Всяка година изборът на призьорите се провежда прозрачно и безпристрастно, с участието на агроучени и агроексперти. Тази година в журито взеха участие: проф. д-р Христина Янчева - ректор на Аграрен университет-Пловдив, инж. агр. Ангел Личев - директор на Областна дирекция "Земеделие"​-Пловдив, доц. д-р Иван Соколов - ​главен директор на Международен панаир-Пловдив, проф. д-р Даниела Ганева - директор на Институт по зеленчукови култури "Марица"- Пловдив, проф. д-р Иван Пенов - изпълнителен директор на Фондация "Земята източник на доходи" и преподавател в катедра "Икономика" към Аграрен университет-Пловдив, както и журналист от вестник "Марица".

Журито бе изправено пред изключително труден избор, тъй като всички 10 финалисти са истински герои в дейността, която извършват. Те бяха избрани след селекция от над 30 номинирани земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство", от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. Въпреки лошите метеорологични условия през месец януари успяхме да направим интервюта и да снимаме всички на място в стопанствата. Изключение бе участникът от Смолянско, който даде атрактивно интервю на една от пистите в Пампорово, където работи и като ски учител. 

Ето и десетимата финалисти в раздел "Растениевъдство" - Емил Чуков, Михаил Михайлов, Радко Илиев, Станимир Лапатарев и  Димитър Тръндев. Животновъдите са: Наталия Ангелова, Даниела Чакърова, Албина Асинская, братя Колчакови от ферма "Колчакови" и Димитър Бундалов.

През всички години на конкурса "Фермер на Тракия", както и през тази, отново се убедихме, че смятаният за мъжки тежък отрасъл "Животновъдство" е "фасулска" работа за нежния пол. Поредното доказателство за това е, че три дами влизат в битка за Агрооскар срещу двама мъже. 

Другата добра новина е, че повече от половината участници в конкурса са млади хора. Някои са потомствени фермери, а други са превърнали хобитата си в успешен бизнес. Това, което обединява всички, е, че работят с желание и с хъс, независимо от многобройните проблеми, съпътстващи бранша. 

Всички 10 финалисти в конкурса "Фермер на Тракия" ще представим в тематично издание "Агро", което ще бъде част от вестник "Марица" в броя на 20 февруари. Същия ден ще открием и фотоизложба, също посветена на земеделските производители в конкурса. Тя ще се експонира в началото на Цар-Симеоновата градина, до Военния клуб, и ще бъде на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 март 2024 г. 

21-вото издание на конкурса "Фермер на Тракия" се реализира с подкрепата на: „Евро Ферт“ АД,  "Мегатрон" ЕАД, "Агрия" АД, Аграрен университет- Пловдив, "Филип Морис България",  МЕТРО  Кеш енд Кери България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?