Следвайте ни

Жътвата на житните приключи с високи добиви

Ръст има и при производството на малини, кайсии, дини, пъпеши и тютюн

viber icon

Жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица  приключи. Прибраните количества от трите култури са с между 24,9% (ечемик) и 55% (пшеница) над отчетените по същото време на миналата година, за което допринасят основно по-високите добиви от единица площ.

При производството на ръж и тритикале също се наблюдава сериозно увеличение на годишна база - съответно с 53% и близо 68%, обусловено от нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви.

Данните са от последния оперативен анализ на Министерство на земеделието, храните и горите. Кампанията по прибиране на продукцията от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година.

При реколтирани под 1% от площите, засега се отчитат по-високи средни добиви от декар.

При по-високи средни добиви от декар и по-голям размер реколтирани площи до момента, прибраните количества дини и пъпеши бележат ръст от съответно 20,6% и 25,5% на годишна база. Засега продукцията от останалите наблюдавани зеленчуци, отглеждани на открито - картофи, краставици, домати, пипер и зеле, е в границите от 4,3% до 54% под отчетената година по-рано.

При част от продуктите (картофи, пипер и зеле) изоставането се обяснява донякъде с по-късното прибиране на реколтата през настоящата година.

Общо за периода от началото на годината до момента производството на оранжерийни домати и краставици е респективно с 6,4% и 19% повече на годишна база. В ход е второто зареждане с домати и краставици в оранжериите.

Последните оперативни данни сочат ръст на продукцията от малини и кайсии съответно с 65,7% и над три пъти на годишна база. И при двете култури се наблюдава сериозно нарастване на средните добиви, а при кайсиите - и на реколтираните площи. Прибраните до момента количества сливи и праскови са респективно с 5,2% и 12,2% под нивата отпреди една година.

Производството на ябълки, круши и десертно грозде също изостава на годишна база, което не е показателно за цялата реколта, защото кампанията е все още в начален етап. През последната седмица започна реколтирането и на масиви с винени лозя.

Продукцията от лавандулови насаждения към 19 август възлиза на 85,2 хил. тона - с 23,7% повече на годишна база, поради съчетание от увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.

До момента събраният тютюн тип „Бърлей“ е с почти 33% повече на годишна база, като значително по-високият среден добив от декар неутрализира негативния ефект от намалението на реколтираните площи. На този етап производството на Ориенталски тютюн е с 9,8% под миналогодишното, а за тип „Вирджиния“ спадът е с над 38%, поради редуциране както на площите, така и на средния добив.

Внос-износ на зърнени култури

От Министерство на земеделието отчитат, че през последната седмица през пристанище Варна не са преминавали товари с пшеница, ечемик и рапица за износ. Общо за периода от началото на настоящата пазарна година до 22 август 2021 г., експортът на пшеница и ечемик през порта нараства респективно с 27,4% и 21,6% спрямо аналогичния период на миналия сезон. Все още не са преминавали товари с рапица от новата реколта. Засега не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта 2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас-изток 1.

Общият експорт на царевица и слънчоглед през пристанище Варна от началото на септември 2020 г. до момента се свива съответно с 38,6% и 58,5% на годишна база, като през последната седмица не са преминавали количества от двете култури. От началото на юли 2021 г. досега не е реализиран внос на пшеница, ечемик и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас. По оперативни данни през периода септември 2020 г.-22 август 2021 г. през пристанище Варна са внесени 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. Няма данни за доставки на двете култури през пристанищния терминал в Бургас.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?