Следвайте ни

Йога на пасището с крави разгневи фермерите

Германски стопани предлагат услугата срещу заплащане

viber icon

Нова релаксираща практика набира все по-голяма популярност в Германия. Тя обаче стана повод за бурни реакции от страна на животновъди. Причината е, че практикуващи йога решиха, че могат без проблем да използват пасищата с крави за своите асани, информира agri.bg чрез Agrarheute.

Еуфорията на практикуващите противостои на притесненията на фермери, които определят новата мода като опасна и за хора, и за животни.

От известно време край мелница в Халвер се организира клас по йога в присъствието на пасящи крави. Йогите правят слънчеви поздрави и асани от рода на „гледащо към земята куче“, заобиколени от селскостопанските животни.

Целта е да се възползват от спокойствието на полето и кравите, което оказва релаксиращ ефект

По време на часовете служител от мелницата се грижи хората и животните да се чувстват комфортно.

Не е ясно обаче кой носи отговорност, ако се случи инцидент по време на йогата с крави. Според фермери е подвеждащо говедата да се представят като мили, сладки и отпускащи. Това невинаги е така. "Не искам да си представям какво ще се случи, когато хората излязат на алпийските пасища с идеята да развият йога постелката си до кравите и започнат да правят различни пози", казва животновъд и пита: Какво ще се случи, ако някой направи поза "Поздрав към слънцето" и едрият добитък мине през него, защото се чувства нападнат или изненадан? Тогава кой ще носи вината?

Има и фермери, чието мислене е на другия полюс

Те не само че поддържат новата мода, но и предлагат услугата срещу заплащане. Определили са специална зона за йога, която гарантира защита. На мнение са, че земеделците може да привлекат успешно градския човек в селските райони, предлагайки му спокойствие и възможност да се отпусне.

Ветеринарите са на друго мнение. Д-р Улрике Сорге смята, че практикуването на йога на пасището край кравите може да има злополучен край. "Когато имате работа с големи животни като говеда, винаги трябва да бъдете внимателни и да реагирате бързо, ако се наложи. Дори най-спокойната крава може да се уплаши и да затича около вас", казва експертът и допълва, че подобни практики трябва да бъдат отхвърлени категорично в името на здравето и на хора, и на добитък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?