Следвайте ни

Животновъди:100 лв. на крава или оставка

Помощите по de minimis да се изплащат на животинска единица, настояват  от бранша

Спешно да се свика консултативният съвет по животновъдство, за да се  увеличи бюджета на програма de minimis, а помощта да се дава на животинска единица. За това настояха от Асоциациите на биволовъдите и говедовъдите от Южна България.

Настояваме за 100 лв. помощ за млекодайна крава, ако не я получим, искаме оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Парите ни трябват сега, за да оцелеем, заяви Бойко Синапов от „Обединени български животновъди”.

27 млн. лв. е бюджетът на програмата, което е крайно недостатъчно. Предвидено е 80 лв.  да получат месодайните крави, а едва 15 лв. млечните.   Толкова е подкрепата и за овца, допълни Петър Митев от Крепост. Ако получа по 15 лв. за крава, ще дам помощта на министъра, тъй като това е подигравка с труда ни, допълни той.

 

Искаме равноправно разпределение на средстата, за да го има браншът, заяви Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди. Недоволството на говедовъдите е свързано с факта, че м.г. заради проблемите на овцевъдите, те получили на два пъти подкрепа от de minimis. Сега отново щели да получат повече, тъй като били материално изостанали. В момента и ние имаме проблеми, тъй като изкупните цени падат, а растат цените на фуражите, водата, електроенергията, браншът е в криза, казаха говедовъди.  

 

Те се надяват до дни съветът да бъде свикан и проблемите да се решат. Ако министърът не ни обърне внимание, ще обясним проблемите на министър- председателя Бойко Борисов, заявиха още фермерите.  

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?