49

Живакът се покачва, подходящо време за резитбите

През изтеклия седемдневен период на места в Северна България бяха регистрирани минимални температури до минус 10-12 градуса, а в Кнежа - до минус 16 градуса. Образувалата се, макар и тънка, снежна покривка смекчи отрицателното им въздействие върху късните неукрепнали житни посеви.

През тази седмица в някои части от страната отново се прогнозират минимални температури до минус 10 градуса, които в условия на безснежна покривка ще бъдат критични за намиращите се в начален етап от развитието си зимни житни култури, отчитат агрометеоролозите от НИМХ.  

Такава опасност за есенните посеви в Пловдивска област няма

Според прогнозите седмицата ще е сравнително топла за месец януари. Най-високите стойности на дневните температури ще достигнат 12 градуса в петък - 19 януари, а всеки ден от седмицата ще е слънчев. Нощните температури обаче ще са отрицателни и ще падат до минус 4 градуса.  

Като цяло, за страната до края на седемдневния период се прогнозира повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще остават в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви. При пшеницата ще се наблюдават фазите поникване, начало на листообразуване и фаза трети лист. Само малка част от посевите с ечемик в Дунавската равнина и Южна България се намират във фаза братене - агростанциите Новачене, Пазарджик и Пловдив.

От НИМХ прогнозират, че във вторник вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще проникне студен въздух. Облачността ще е по-често значителна, ще има и слаби валежи от дъжд, на места в Северна България и високите полета в Западна и от сняг. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са от минус 2 градуса до 3 градуса, а максималните - между 1 и 6 градуса, по-високи в югоизточните райони.

От средата на седмицата вятърът отново ще е южен 

и с него ще се затопля. В сряда облачността ще намалее, над много райони до предимно слънчево. В четвъртък облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали слаб дъжд. В петък ще бъде предимно облачно, валежи от дъжд ще има на повече места в страната. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите през нощта срещу събота дъждът в цялата страна ще премине в сняг.  

По-подходящ​и условия за пр​овеждане на рез​итбите при трайните насаждения ще има в средат​а и в края на седмицата, когато се прогнозира относително сухо и по-топло време.

До края на месец януари прогнозираните минимални температури за страната, до минус 13 градуса, няма да представляват опасност за трайните насаждения и за встъпилите във фаза братене зимни житни култури. Прогнозираните валежи през януари, около и над нормата, ще увеличават влагозапасите в еднометровия и двуметровия почвен слой. В края на декември почвените влагозапаси при пшеницата в еднометровия слой в по-голямата част от полските райони бяха с нива над 85-90% от пределната полска влагоемност (ППВ).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
егнег

егнег

16.01.2024 | 17:08

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички---- https://da.gd/xxbio

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?