44

Живакът минава 40 градуса, пазете посевите и горите от пожари

През първата десетдневка на юли агрометеорологичните условия се подчиняват на горещо време. Високите температури през първите дни от месеца, с максимални стойности на много места в страната до 35-36 градуса, затормозяват вегетацията на пролетните култури. Това оказва негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури от късното полско производство (зелен фасул, краставици, домати, пипер, тиквички) и средноранните хибриди царевица.

През следващия седемдневен период в Пловдив и областта температурите ще варират от 29 до 34 градуса, като в сряда и четвъртък се очакват кратки превалявания. През втората половина от юли в страната обикновено има екстремно високи  максимални температури от порядъка на 38 и над 40 градуса, които ще предизвикат топлинен стрес и затормозяване на вегетационните процеси при късните земеделски култури.

Обобщена метеорологична прогноза за юли 2022-ра показва, че месечната температура ще бъде около 33-35 градуса. Максималните стойности се очаква да достигат до 38 градуса, а най-ниските ще бъдат между 10 и 15 градуса. В повечето части на страната месец юли ще се окаже най-топлият и температурите ще отбележат рекордни стойности. Не е изключено на някои места скалата на термометъра да достига до 40 градуса, а са възможни и стойности до 43-44 градуса в обедните часове. 

Валежните дни ще бъдат от четири до шест дни през юли и те ще са краткотрайни, с летни бури и гръмотевици. През второто десетдневие ще се наблюдава засушаване.

Сухото и горещо време повишава риска от пожари както в горите, така и на места с неожънати площи. Апелът към стопаните е да не палят стърнищата, за да не предизвикат допълнителни огнени стихии към съседни насаждения. Да не забравят също, че за палене на стърнища от Държавен фонд "Земеделие" налагат солени глоби. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?