Следвайте ни

Жегите продължават, в Пловдив ще е сухо и горещо

Зеленчуци, овошки и лозя да се третират срещу болести и неприятели

viber icon

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и сухо време. Само на отделни места паднаха валежи със стопанско значение между 10-20 л/кв. м: Сандански ​- 20 л/кв. м, Казанлък - 17 л/кв. м, Стара Загора ​- 13 л/кв. м, Шумен ​- 12 л/кв. м.

През седмицата агрометеорологичните условия отново ще се определят от  високи температури и сухо време. За района на Пловдив и областта до четвъртък дневните температури няма да паднат под 30 градуса. В петък и събота живакът ще слезе с градус-два, след което отново ще навакса седмичните стойности.

В съчетание с активната вегетация и високото водопотребление на пролетните култури почвените влагозапаси в коренообитаемия слой ще се понижат до нива под критичните в западните райони на страната, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

С изключение на Пловдивско и по Черноморието, в страната се очаква понижение на максималните температури и превалявания на повече места в полските райони. Това ще доведе до временно подобрение на агрометеорологичните условия и намаляване на условията за възникване на топлинен стрес.

При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При царевицата ще се наблюдава цъфтеж, а на отделни места и фаза изсвиляване. При трайните насаждения ще протича наедряване и узряване на плодовете.

През повечето дни от периода в районите без превалявания условията ще позволяват реколтирането на зърнено-житните култури. Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските територии.

През периода растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на зеленчуковите култури и трайните насаждения от брашнести мани, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей при овощните видове и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви. Третиранията срещу оидиум по лозата продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха, не по-висока от 25 градуса.

Остава опасността от градушки и нанасяне на повреди по земеделските култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?