Следвайте ни

Изследват държавните ветеринари за Ку-треска

Заболяването се предава на човек от крави, кози и овце

viber icon

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) стартират съвместно проучване върху разпространението на Ку-треска сред рискови лица, каквито са ветеринарните лекари, работещи на терен. Изследването обаче е само за докторите на държавна служба, но не и за частно практикуващите, които също са изложени на риск.  

То е провокирано заради зачестили през последните три години и различни по големина спорадични епидемични взривове с локален характер в отделни части на страната. Само за първите 9 месеца на тази година у нас са констатирани няколко огнища на Ку-треска - в редица села в областите София, Ямбол, Габрово и Шумен. 

Изследването на ветеринарите е на доброволен принцип и ще обхване всички лекари от отдел „Здравеопазване на животните“ в 28-те областни дирекции на БАБХ в страната. Целта е да се установят както случаите в остра фаза на инфекция, така и прекарали заболяването. Резултатите от това изследване ще послужат за навременно диагностициране и адекватно антибиотично лечение на случаите на Ку-треска при държавните ветеринарни лекари, както и за установяване на разпространението на инфекцията при тази потенциално рискова група.

Въз основа на нивото на разпространение на Ку-треска при официалните  ветеринари в бъдеще могат да се организират допълнителни проучвания, в които да вземат участие и други лица, като частни ветеринари и най-вече фермери, работещи в среда с повишен риск от заразяване с тази инфекция.

Ку-треската е  широко разпространено остро инфекциозно заболяване, което засяга хора и животни. Резервоар на инфекцията са диви бозайници и птици, както и селскостопански животни - крави, кози и овце. Заразяването на хората става най-често от преживните животни, които излъчват причинителя - бактерията Coxiella burnetii, с околоплодните води и плацента при нормално раждане или аборти, както и с млякото, урината и фекалиите.

При хората заболяването започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката. Много често се развиват пневмонии, има и други усложнения.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?