Следвайте ни

Изпращаме юли с тропическа жега! Как да поливаме

Поливайте, за да не страдат насажденията от жажда

viber icon

През последната седмица на юли агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло а в края на месеца от горещо време. Пловдив и областта ще са сред най-жежките райони в страната, като най-високите дневни температури ще достигат 38 и 39 градуса.

Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. Падналите валежи през второто десетдневие на юли бяха локални. На места в северозападните райони те достигнаха и надвишиха нормите за месеца (Враца - 56 л/кв. м, Монтана - 100 л/кв. м, Драгоман - 73 л/км. м) и наводниха земеделски участъци.

В по-голямата част от Южна България валежите бяха без стопанско значение, а почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой - необичайно ниски за първата половина на лятото - на места под 50% от пределната полска влагоемност -  Кюстендил, Сандански, Любимец, Сливен.

Дефицитът на почвена влага в по-голямата част от полските райони ще налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата.

През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената. При царевицата ще се наблюдават различни фази - от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост (Пловдив, Пазарджик, Силистра) при ранните хибриди царевица. При полския фасул ще протича фаза узряване. В края на юли при памука ще се наблюдава фаза цъфтеж.

През следващите дни в условия на повишена пожароопасност ще приключва жътвата на пшеницата. До момента получените добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ са по-високи от миналогодишните: 550 кг/дка в агростанция Долни чифлик, 667 кг/дка -  в Карнобат, и над 750 кг/дка - в Генерал Тошево.

При овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата и зеленчуковите култури - срещу брашнестата мана и акарите. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.

 

10 съвета за правилно поливане

 

През лятото, особено в жегите,  растенията "пият" много вода. Поливането обаче е тънка работа. Ето 10 съвета за правилен воден режим.

1. Поддържайте еднакво ниво на влажност

Повечето растения зависят от еднаквото ниво на влажност. Въпреки това лекото изсъхване преди поливане подсилва растежа на корена на растението.

2. Поливайте по-рядко, но старателно

В цветното легло обикновено са достатъчни 1 до 2 поливни сесии на седмица.  По-добре да се полива по-рядко, но с много вода, отколкото често с малко вода.

3. Полейте късно вечерта или рано сутринта

Когато поливате охладената почва вечерта или през нощта, тогава се изпарява по-малко вода, отколкото при гореща почва през деня. А растенията могат сами да си набавят достатъчно вода преди жегата на следващия ден.

4. Поддържайте листата сухи

Мокрите листа бързо се разболяват, особено ако се оставят влажни през нощта. Листата, които са намокрени и оставени на слънце, пък получават изгаряне (ефект на горящото стъкло на водните капки).

5. Използвайте подходящото количество вода

Подходящо поливане означава, че водата трябва да достигне до корените. Твърде малките количества вода често покриват само горната почва.

6. Давайте по-големите количества вода на части

Водата се нуждае от известно време, за да проникне в почвата. За да не изтече неизползвана, по-добре е да се напоява многократно на части.

7. Разпределяйте умерено водата

Поливането само в една точка на корена води до едностранния му растеж и по този начин до по-лоша абсорбция на хранителните вещества от почвата. Поради тази причина винаги трябва да обикаляте растението и да разпределяте водата в цялата зона за напояване.

8. Щадете консумацията на вода

Поливайте колкото е необходимо и възможно най-малко. Това се постига с автоматичната напоителна система със сензор за влагата - в лехата, в градините, а защо не и китките на балкона или моравата.

9. Внимавайте с преполиването

Прекалено многото вода потиска въздуха на корените от почвата, а кореновите клетки могат да се "удавят" без кислород.

10. Използвайте качествена, богата на глина почва

Почвата, богата на глинести минерали, има по-добри разпространяващи свойства и по този начин може да насочва водата по-добре и по-равномерно.

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?