46

ИЗПИТАНО: Рибено масло и йод борят маната по доматите

Американските фермери активно използват елементарен трик срещу мана по доматите. Методът, при който се използва рибено масло, не е познат по нашите ширини, но се прилага активно в Русия и Израел. Точният процент на рибеното масло в приготвения лек зависи от два фактора: концентрацията на продукта в разтвора и произхода на рибеното.

Разтворът се приготвя по следния начин: за 100 мл вода са необходими 2 мл рибено масло. Съставките се смесват и с получения разтвор се обработват надземните части на растенията, пише actualno.com. Това се прави, за да се предотврати фитофтората. Опитните градинари споделят, че ефективността на този метод е 99%. Те го определят като най-ефективното средство срещу мана по доматите. 

Друг ефикасен начин за борба срещу маната по доматите е с помощта на йод. Той има антимикробни свойства, поради което е отлично средство за елиминиране на фитофтората по доматите.

На основата на йода опитните градинари приготвят специален разтвор.  В кофа, пълна с вода, се разтваря литър обезмаслено мляко и 20 капки йод. Компонентите се смесват старателно и засегнатите растения се пръскат с течността. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?