46

ИЗПИТАНО: Оцетът е ценен помощник в градината

Оцетът е продукт, който се използва не само в кулинарията и домакинството. Той е и ценен помощник в градината в борбата срещу болести и неприятели. Ето за какво може да се прилага успешно: 

Бори плевелите

Белият оцет е естествен хербицид. Изсипете го в бутилка спрей и обработете плевелите: той ще ви помогне бързо да се отървете от тях.

Срещу гъбичните инфекции

Ако вашите растения са засегнати от гъбички, те могат да бъдат третирани с разтвор от оцет, защото е естествен фунгицид. Смесете две супени лъжици оцет с тинктура от лайка. Напръскайте засегнатите растения със сместа на стайна температура.

Поправя киселинността на почвата

Ако почвата не е достатъчно кисела поради твърдостта на водата, този проблем може да бъде решен с помощта на оцет. Поливайте участъците, които страдат от липса на киселинност, с оцетен разтвор - 50 мл оцет на литър вода.

Почиства глинените съдове

В процеса на използване саксиите за цветя (особено глинените) са склонни да абсорбират минерали, калций и други вещества. В резултат на това губят блясъка си и стават неподходящи за растенията. За да разрешите този проблем, накиснете саксиите в разтвор от вода и оцет (в съотношение 50:50) за около час. След това те ще бъдат почти като нови.

Почиства градинските инструменти

Често се случва градинските инструменти да остават под дъжда или просто да се замърсяват. За да ги възстановите в стария им вид, трябва да ги натопите в оцет или да ги напръскате с него, а след това да изтриете с кърпа. По този начин се премахва и ръждата. Освен това градинските инструменти ще бъдат защитени от инфекции и гъбички. 

Удължава живота на откъснатите цветя

Ако сте откъснали цветя от градината и ги носите вкъщи, не забравяйте, че само във вода няма да бъдат особено щастливи. Опитайте се да поставите цветята в смес, състояща се от вода (половината от височината на вазата), лъжица захар и супена лъжица оцет. В такъв “коктейл” откъсналите цветя продължават да са свежи дълго време.  

Гони охлюви и мравки 

Растенията в саксии често се нападат от охлюви или мравки. За да избегнете това, може да избършете саксията с кърпа, навлажнена в оцет. Повтаряйте този процес на всеки три дни: всички паразити ще изчезнат. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Виолета

Виолета

30.05.2022 | 13:18

Откъде може да се закупи белият оцет, за който става дума? Благодаря!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?