Следвайте ни

Изпитано: Не жалете първите завръзи на краставиците и пипера

На всяка лозова издънка оставете само по един грозд

viber icon

От невъзможност за изхранване на завръзите страдат много култури. Ако намалим количеството им на определен стадий на развитие, впоследствие ще се получат по-високи добиви, защото растенията ще станат по-силни преди плододаването и ще бъдат по-добре подготвени за продуктивния период. Отстраняването на първите завръзи не е необходимо при всички култури.

Краставици

Краставиците са култура, която се развива бързо и дава завръзи много рано. По-голяма част от съвременните сортове и хибриди започват да цъфтят и плододават при височина 20-ина сантиметра. За тези “бебета” това е много вредно, защото растенията още не са укрепнали и развили кореновата си система. Опитните производители и градинари съветват да се отстраняват завръзите на височина 40-50 см. Тези растения действително започват да плодоносят по-късно, но дават по-добра реколта и са много по-устойчиви и силни.

Домати

При доматите ранен цъфтеж не се наблюдава, защото всичко е програмирано така, че първите цветове се появяват тогава, когато растенията са готови за плододаване и всеки сорт си има свой период. Доматите не се нуждаят от отстраняване на съцветията. Това е наложително само в края на вегетационния период, когато нямат достатъчно време да ги изхранят.

Пипер и патладжан

При тези култури по-голямата част от производителите отстраняват първите цветове, защото се смята, че отнемат голям дял от енергията на растенията и не им позволяват да се развиват според очакванията. Придържат се към принципа "по-рано или повече”. Експертите не са съгласни с това и са на мнение, че появилите се на разсада цветове трябва да се отстраняват, но когато растенията вече са засадени на постоянно място - това не е необходимо. При недостиг на влага или хранителни вещества растенията сами изхвърлят цветовете.

Лози

При лозите претоварването с гроздове може да има много по-печални последици. Има сортове, които могат да се нарекат “самоубийци”, защото се претоварват, не могат да изхранят реколтата и след това в продължение на 2-3 години не дават плод. Правилно е на всяка издънка да се оставя само по един грозд.

Препоръчва се също през първите три години младите лози да не се оставят да плодоносят, за да имат възможност да развият кореновата си система и да завърши формирането им.

Плодни дървета

Някои видове плодни дървета  могат да цъфнат още в годината на засаждане, защото цветните пъпки са заложени в разсадника. В тези случаи цветовете или ако вече са оставени плодове, трябва да се отстранят, защото на дърветата им предстои да формират коренова система и корона. Младите овошки трудно ще се справят, а може и да загинат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?