Следвайте ни

Изпитано: Канелата "помита" плесените в градината

viber icon

Канелата, освен че е чудесна подправка, може да се използва за решаване на различни проблеми в градинарството. Тя е естествен фунгицид, който спира разпространението на гъбичките и отблъсква вредителите, а също така ускорява процесите на вкореняване на резници. Освен това дава отлични резултати  не само като защитава растенията, но и спомага за  заздравяването им при леки наранявания.

 При появата на плесени и гъбички в пръстта около растенията е нужно да поръсим с канела на прах и това ще предотврати тяхното развитие и размножаване. Когато гъбичките са се настанили върху самите растения, тогава трябва да се посипе малко количество прах върху тях и така ще се преустанови развитието им. Канелата прогонва мравките и мушиците от градината. Малки количества от подправката помагат да ги елиминираме, като поръсваме периодично пръстта около растенията и на местата, които обитават.

Много често семената не могат да покълнат, защото са атакувани от плесенни гъбички, които унищожават младите кълнове. Това може да се случи и с младите растения като резултат от редица заболявания, които са причинени от различни видове плесени или лоши почвени условия.Този ефект може да се избегне, ако се добави канела директно в почвата при засяване на семената. Подправката е чудесна и за вкореняване на резници - не е нужно да ползваме химикали за стимулиране на процеса.

Достатъчно е да поръсим с малко канела непосредствено преди да ги засадим. При по-голямо количество резници може да се използва естествен фунгицид на основата на канела - ½ литър вода, 2 натрошени таблетки аспирин, 1 супена лъжица канела. Тази смес престоява 12 часа, прецежда се и резниците се поставят в нея за 2 часа. Аспиринът действа като ускорител на растежа, а канелата е фунгицид. Сместа не бива да се използва повторно, защото губи свойствата си. Не на последно място с  канела могат да се третират растителни увреждания, които са възникнали в резултат на резитба, почистване от плевели или други операции. Посипването с канела на прах ще предотврати появата на заболявания и ще ускори процесите на възстановяване. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?