46
Следвайте ни

Изпитано: Чесън, засаден по сибирски, гарантира добра реколта

viber icon

Климатът на Сибир не обещава лесно отглеждане на зеленчуци. Зимите в т.нар. „спяща земя“ са мразовити. Лятото често е горещо и сухо през първата половина, а дъждовно и прохладно през втората. Затова тамошните градинари прилагат различни трикове, за да сведат до минимум въздействието на времето върху растежа и развитието на културите. Техният опит може да се приложи и у нас.

Мария Генадиевна споделя своя уникален метод за едногодишен зимен чесън, който радва с добива си. Нейната тайна е, че през есента тя не го засажда, а го заравя, пише agrozona.bg. 

През октомври в най-високата точка на градината си Генадиева изкопава с лопата, дълбока около 40 см дупка, а на дъното полага мъх сфагнум и смърчови клони. На тази суха постеля тя поставя ленен чувал с глави зимен чесън, покрива го отгоре със смърчови клони и заравя дупката, утъпквайки плътно земята. Накрая маркира мястото с колче.

В същото време подготвя лехата за бъдещото насаждение, тъй като през пролетта поради замръзналата земя това е по-трудно да се направи. По цялата дължина се правят бразди, а почвата се отхвърля настрана. Стопли ли се времето, жената запълва дъното на изкопа с оборски тор и пепел и връща отстранената почва обратно.

Когато земята се размрази напълно, изкопава торбата с чесън. По това време скилидките вече са прораснали и дори са започнали да пробиват пера. Мария внимателно разделя главите чесън на скилидки, като ги освобождава от люспите.

Полученият посадъчен материал се накисва в разтвор с микроелементи и допълнително калиев перманганат. След това засажда чесъна в браздите на подготвената леха на дълбочина 5 см, покрива ги леко с пръст и ги полива с вода. След няколко дни лехата се покрива със зелени пера. 

Грижата за чесъна, засаден по този начин, е както обикновено. Големите глави чесън могат да бъдат събрани през лятото.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Биткойнър

Биткойнър

01.10.2021 | 15:59

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
стар, пиян, беззъб седесар

стар, пиян, беззъб седесар

28.09.2021 | 19:49

Комунистическа пропаганда!

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?