Следвайте ни

Изпитано: Английската сол прави доматите по-вкусни

viber icon

Английската сол се използва широко в медицината и в хартиената промишленост. Опитните градинари обаче знаят, че зеленчуците и овошките, наторени с нея, освен че дават висок добив, стават по-вкусни. Особено добре се повлияват подхранените с английска сол домати, картофи и краставици.

Английската сол представлява естествено срещащо се минерално съединение, известно и с химическото си наименование магнезиев сулфат.  

Друго популярно наименование на английската сол е епсoмова сол, свързано с произхода й. Добита е за първи път в солен извор в - град Епсъм, графство Съри в Англия.

За домати и краставици английската сол се използва няколко пъти. Първо се внася при предпосевната обработка в доза 10 г на 1 кв. м. Два пъти през вегетацията се включва към поливката около корените, като разтворът се приготвя  от 30 г сол на 10 л топла вода. Листното подхранване на културите пак с разтвор, но в съотношение 15 г английска сол на 10 л топла вода.

При картофите се прилага при засаждането на клубените в земята, като се осигуряват на всеки 1 кв. м площ по 15-20 г от прахчето.

Торените с английска сол овошки са по-устойчиви на болести и неприятели и раждат по-вкусни плодове. Препоръката е две супени лъжици от солта три пъти в годината около ствола на дървото.

Коментари (3)

Цонев

Цонев

29.07.2020 | 09:46

Защо английска сол има си тор магнезиев сулфат

Отговори
1 1
Тъпчо

Тъпчо

29.07.2020 | 23:16

Защото си т*п и не четеш

Отговори
0 0
Бунтата

Бунтата

28.07.2020 | 19:28

Дал бил баце при за пенсии и други работи!!!! Ми те тези пари бяха обещани още при третото им правителство от патриотите!!!! Що говори глупости? На младите гербаджий забранил да ходят на протести!!! Ми те си взеха от пая и сега им дреме за протести!!! Поогледайте се малко!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?