Следвайте ни

Изпитано: 5 трика срещу маната по домати и картофи

Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и широко разпространени болести по доматите и картофите, които са от едно семейство. Тя се бори успешно с някои доказани трикове, които са прилагали опитни градинари от време оно. Ето някои от тях:

1. Сода и слънчогледово олио

На 5 литра вода се добавят по 1 суп. лъжица хлебна сода,  3 суп. лъжици олио и 1 супена лъжица течен сапун. За да се пръска с разтвора, може да се ползва обикновена пръскачка или в краен случай пулверизатор от бутилка, в която е имало течност за миене на прозорци.

2. Настойка от коприва

За да изпълните тази рецепта, имате нужда от 1 кг коприва, 3 л вода и 30 г сапун.  Смелете копривата и я залейте с вода. Тази смес трябва да остане покрита за едно денонощие, след това трябва да се прецеди през марля и да се добави сапунът. С така готовият разтвор трябва веднага да се пръска.

3. Тинктура от чесън

За да се приготви това народно средство за борба с маната по доматите и картофите, са необходими около 200 г обелен чесън, половин водна чаша вода, 1 супена лъжица йод и 30 г сапун. Измийте чесъна и го смелете, залейте го с вода и оставете сместа за 72 часа. След това получената тинктура се разрежда в 10 литра вода, добавя се йодът и домакинският сапун. Сместа е готова за пръскане на доматите.

4. Млечна баня

Необходими са два литра мляко или суроватка, 1 супена лъжица захар, 10 литра вода. Всички съставки се събират и с получения разтвор се пръскат растенията.

5. Пепелна вода

Комбинираме 3 литра вода и половин килограм пепел. Сместа се вари в продължение на половин час. Охлаждаме, разреждаме с още вода, така че да се получат 10 литра течност. Добавят се 30 грама сапун на стружки или течен. Пръскаме болните растения с този разтвор. Друг начин за използване на пепелта е като се напудрят от време на време растенията с остатъците от изгорелите дърва.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?