Следвайте ни

Изкупните цени на млякото мърдат с 1 стотинка нагоре

viber icon

Изкупните цени на кравето мляко у нас ще започнат да се повишават слабо през следващите месеци до около 0,61 лв./л, което е символичен ръст с 1-2 стотинки спрямо лятото. Това са предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA. Цените на фуражите бележат сериозно увеличение, което няма да позволи спад в цените на млякото. В същото време има намалено глобално търсене на млечни продукти в резултат на COVID-19. Наблюдава се намаление при производството на пакетирани млека - кисели и пресни (-0,4%), заквасени млека (-2,5%), масло (-13,6%), но увеличение на производството на краве сирене (+13%) и имитиращи сирена (+ 11%).

Цената на суровото краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия е 0,36 евро/л, което представлява леко покачване на месечна база и е под стойността за последните три години. Притесненията за този пазар са от частичните затваряния на икономиките в някои от страните на ЕС.

За периода януари-август износът на ЕС, измерен в млечен еквивалент, е със 7% повече в сравнение с 2019 г. Водещи са маслото (+42%), млечните мазнини (+31%), пълномаслено сухо мляко (+14%), суроватка (+14%), сирена (+9%). Има спад при износа на обезмаслено сухо мляко (-14%) и кондензирани млека (-3%).

Според Института за изследване на храните и аграрната политика (FAPRI-MU) цените на млечните продукти, с изключение на сухото мляко, се очаква да се повишават. Повишаване на търсенето в света е водещият фактор. Въпросът е дали тази тенденция ще се пренесе и при изкупните цени на млякото.

На VII международен научен форум „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и аграрни политики“ в частта за млечния сектор бе констатирано, че след приемането на България в ЕС се наблюдава намаление на пазарния дял за млечния сектор поради намаление на произвежданата продукция. По отношение на добавената стойност резултатите са над средните за света, изнасяните от страната млечни продукти са с по-висока стойност от търгуваните на световния пазар.

Очаква се ново преразпределение на световните млечни пазари. Подготвяното от две години споразумение за свободна търговия между САЩ и Индия е блокирано от политически силните организации, представляващи млечните ферми. Според международни анализатори, ако се потвърди изборът на Джо Байдън за президент на САЩ, пазарът с Индия ще се отпуши заради намеренията му да игнорира търговията с Китай. Големи страни производителки на млечни продукти - САЩ, ЕС, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия, разглеждат Индия като обещаващ пазар за млечни продукти. Над 70% от фермите в Индия са малки, повечето управлявани от жени, притежаващи по няколко крави и получаващи около две трети от годишния си доход от фермите.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?