Следвайте ни

ИЗК "Марица" с онлайн прояви в Нощта на учените

viber icon

Стотици български учени ще се включат за поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., чиято кулминация ще се състои днес от 15  до 21 часа в над 25 населени места в България. Сред тях са Пловдив, София,  Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в Родопската теснолинейка и др. Заради ковид пандемията тази година всички прояви са онлайн.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) - абревиатура от английски език и означава FindResearchEverywhere, SHareandexpERience.

Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г. Темата е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката и много други сфери.

За поредна година Институт по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив, се включва в това събитие с разнообразна програма. Тя е  под надслов: Наука в града FRESHER и ще се излъчи във facebook страницата (https://www.facebook.com/events/848917802683293) и YouTube канала на Института (https://www.youtube.com/channel/UCpmueT8PtFf9scvdkZSN-GQ) .

Първата проява е от 18 ч., а всяка следваща - след половин час. Програмата стартира с презентация за основните принципи и изисквания на добрата растителнозащитна практика, която е предпоставка за получаването на висококачествена продукция от зеленчукови култури. 

Каква е диагностиката и борбата срещу растително-паразитните нематоди при зеленчуковите култури, е следващата тема. Програмата продължава с методите на биологичното земеделие - един от факторите за растително здраве. 

Прохождащите в градинарството ще научат кои са основните неприятели при зеленчуковите култури и техните естествени врагове - хищници и паразити.

От ИЗК "Марица" ще закрият Европейската нощ на учените 2020 с изложбата „Растително здраве“. Ще бъдат представени снимки и информация за различни болести по зеленчуковите култури и генетични ресурси при зеленчуковите култури.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“.

Тази година в БГ Нощта по проекта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития - както в самата нощ, така и в продължение на няколко месеца. Целта е да се покаже нагледно и атрактивно, че наука има навсякъде около нас и че за всеки има начин да се докосне до нея. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?