49

Изграждат национален агродемоцентър в Пловдив с 3 милиона от Европа

Първият европейски цифров иновационен хъб у нас с фокус върху агросектора бе представен под тепетата. В него участват 14 научни звена и компании, между които Аграрният университет в Пловдив, Институтът по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, Тракия икономическа зона и др. Асоцииран партньор по проекта AgroDigiRise е Община Пловдив. Той е тригодишен и се подпомага с европейско финансиране на стойност над 3 млн. лв.

В рамките на проекта е предвидено изграждането на инфраструктура за тестване и прилагане на иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие. До април 2023 г. предстои създаването на национален демоцентър в Пловдив. Ще бъде изградена и мрежа от демоточки в цялата страна с различни климатични, почвени и други условия, разположени в 5 оранжерии, 5 открити полета, 3 полета над 100 дка и 3 научни демоточки.

Тази мрежа за демонстрационни опити ще бъде оборудвана с технологии за дистанционно наблюдение, контрол и управление. Те ще имат за цел да оптимизират производствените процеси, да намалят разходите и влаганите ресурси, като това да допринесе за постигане на по-високи добиви и производство на по-качествени продукти по по-рентабилен за фермерите начин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?