Следвайте ни

Изграждат фабрика за мед в Брезово

Общински зеленчуков център ще подпомага дребните фермери

viber icon

В Брезово започва изграждането на фабрика за опаковане на екологично чист мед, като суровината ще се събира изключително от територията на общината, която вече има сертификат за екологично чист район. Това е първата стъпка към утвърждаването на Брезово като район, в който ще се произвежда земеделска продукция със същия сертификат. 

"Водата и екологията са двата стълба, върху които се  изгражда стратегията за развитието на общината за 2021-2027. Това може да създаде условия за развитие на бизнеса в малките населени места", обясни кметът на Брезово Христо Енков.

Пред обнадеждаващите проекти обаче има два големи препъникамъка - демографският проблем и неразвитата инфраструктура.

Досега в Брезово не е имало детски ясли, това е една от причините младите хора да тръгват към големия град. В западната част на общината децата от Пъдарско и Борец посещават детска градина в Стряма, близо е до населените места, но е в съседната община. 

"Ние залагаме  и на развитието на инфраструктурата, като сме убедени, че стъпка по стъпка ще създадем модел, който да доведе до развитието на общината. Затова подготвяме стратегията 2021-2027 , в основата ѝ са  водата и екологията. 

Добивът на вода за напояване и питейна нужди е основна част от нашата стратегия. Работим по този въпрос заедно с учени от БАН, вече активно обсъждаме какво и как да го направим. Договаряме се хидролози да търсят подпочвени води на територията на общината, тъй като те разполагат с карти за разположението на скалите и вида на почвите, с информация и методи да направят такова проучване", заяви кметът Христо Енков.

Община Брезово разполага с 85 микроязовира, от които 56 са общински, останалите са собственост на „Напоителни системи“ ЕАД - такива има в Борец, в Чоба.

Но няма напоителни канали, всичко е затрупано, затова ще търсим друг начин за напояване.

Преди няколко дни имах среща със земеделски производители по този въпрос, бизнесът е готов да помага, продължава кметът.

По отношение на втория компонент на стратегията - екологията, общината вече е направила първата крачка. Община Брезово със Сърнена Средна гора вече е  сертифицирана като екологично чист район. Понеже следва въпросът за земеделската продукция, общината създава център, който ще има две основни функции. Едната е производствена, другата консултативна. Вече имаме сключен договор за изграждането на такъв център. Той ще организира производство на плодове  и зеленчуци  на екологична основа, което е насочено към хората, които разполагат с по един-два декара земя.

"Готови сме  да  сключим  договор със Сдружението на предприятията за консервиране на плодове и зеленчуци. 

Едната част от земеделската продукция да бъде изкупувана от това сдружение, друга част ще отива в заведенията, хотелите и къщите за гости", обяснява кметът Христо Енков. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?