Избрахме "Фермер на Тракия 2017"

Победителите в 15-ия юбилеен конкурс на вестник "Марица" - "Фермер на Тракия 2017", вече са ясни.  Най-достойните стопани в секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство” бяха излъчени вчера след гласуване от Консултативен съвет към приложение "Агро". По традиция номинациите се правят от земеделските дирекции в областите Пловдив, Пазарджик и Хасково. Тази година съдействие ни оказаха от областния офис на Националната служба за съвети в земеделието в Хасково и от Фондация "Земята - източник на доходи". 

В оспорвана битка влязоха над 50 фермери - всички с високи постижения и амбиции в своята област. Изключително силни кандидатури има и на двата фронта - „Растениевъдство” и „Животновъдство”. След трудна селекция до финал достигнаха 11 - 6 земеделци и 5 с животновъдни ферми. По-големият брой на растениевъдите тази година е прецедент в историята на конкурса, който се наложи заради достойната конкуренция.

Някои от производителите са заложили само на овощни култури, тютюн или зеленчуци - полско и оранжерийно производство, а други отглеждат едновременно зърнено-житни култури, ориз, памук,  маслодайни, култури и лозя. Животновъдите са ориентирани към говедовъдство - млечно и месно направление, както и към козевъдство и овцевъдство с цел развъждане и съхранение на изчезващата местна порода Бяла маришка овца. Има и фермер, който е затворил цикъла на производство с мандра за млечни продукти, цех за колбаси и инсталация за биогаз. Друг, който прохожда в животновъдството, но пък е ас сред земеделците, дирижира стопанството си с помощта на IT технологии в сектора. Добрата тенденция, която впечатли журито, е, че повечето от номинираните са  поели щафетата и са второ и трето поколение фермери. Друг позитивен факт е, че жените и тази година показаха, че фермерството не е запазена територия за мъжете.

 В Консултативния съвет участваха ректорът на Аграрния университет в Пловдив - проф. д-р Христина Янчева, директорът на Институт по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, доц. д-р Даниела Ганева, зам.-директорът на Института по растителни и генетични ресурси - Садово - доц. д-р Станислав Стаматов, гл. ас. Георги Кормов от Института по овощарство, доц. д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, г-жа Елена Димова - директор на дирекция „Административно-правна, финансово-стопанска дейност и човешки ресурси“ при ОД „Земеделие" -  Пловдив, г-н Митко Жеков - директор продажби "Евроферт", както и представители на "Агрион" и вестник "Марица".

Двамата призьори в секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство” ще бъдат удостоени със статуетки, а всички финалисти - с грамоти. Те ще се връчат на тържествена церемония, която ще се състои на 16 февруари от 18 ч. в хотел "Рамада Пловдив Тримонциум".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?