46
Следвайте ни

Италия ще е домакин на 29-ото издание на винения мондиал

Дегустациите ще се проведат в регион Калабрия, където се отглежда емблематичният местен сорт Magliocco Canino

viber icon

Виненият мондиал Concours Mondial de Bruxelles се завръща в Италия. Град Козенца,  регион Калабрия, ще бъде домакин на 29-ото издание на конкурса за червени и бели вина, който ще се проведе от 19 до 22 май 2022 г. Дегустациите са разпределени в четири различни сесии, в която всеки вид вино може да се оцени професионално. Очаква се близо 350 съдии да се включат в оценяването на напитките. Организаторите с нетърпение очакват да се върнат към традиционния формат на събитието в сърцето на район, където лозарството датира от векове. През 2016 г. Concours Mondial de Bruxelles се проведе за първи път в България, а Пловдив бе домакин.  

Калабрия - люлка на лозарството

Историята на виното в Калабрия започва преди повече от 2500 години. Доказателство за това  са множеството открити археологически обекти. Разположена на "пръстите" на Ботуша, Калабрия отдавна се слави като земя на лозарство. Наричана е още и „Енотрия“ - „земя на виното“ или „земя, където се отглеждат лозя“. Калабрийските вина били високо ценени през античността и били дарявани на атлети - победители на олимпийските игри. Хората в региона познавали лозята и ги отглеждали още преди гръцките заселници да популяризират там познанията си за лозарството.

Лозята на Козенца са разположени в северната част на Калабрия, простирайки се на височина от 500 до 700 метра над морското равнище. Те формират най-голямата производствена зона в региона, където вирее

емблематичният традиционен сорт грозде - Magliocco Canino,

от който се произвеждат вина с аромат на къпини и подправки. Вината от този сорт са търсени както от ценители, така и от колекционери. Освен лозя, климатът на Козенца благоприятства отглеждането на маслини и цитрусови плодове. 

Преди няколко години седем винарни от регион Калабрия се обединиха в консорциум и получиха Защитено наименование за произход „Terre di Cosenza ”, а вината се продават с един и същи етикет. Лозарите отглеждат основно местни сортове, като приоритет има Magliocco Canino. Именно този традиционен сорт е в основата "Terre di Cosenza"  да формира идентичност. С цел популяризиране и разпространение на винарската култура и наследство е създадена организацията „Академия Magliocco“.

Тамошните производители на грозде освен Magliocco отглеждат и други местни сортове. От червеното грозде има Gaglioppo, Aglianico, Calabrese, Greco nero и Nerello cappuccio, а бели вина правят от сортове като Greco bianco, Guarnaccia bianca, Pecorello и Montonico.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?