Следвайте ни

IT специалисти стават производители на шафран

Много млади хора от Родопите търсят да наемат по 1-2 декара земя, за да засаждат екзотичната подправка като алтернатива на тютюна

viber icon

Млади IT специалисти преоткриват шафрана и превръщат отглеждането му в свое допълнително занимание, паралелно с работата в офиса. За засаждането на екзотичната подправка те наемат по 1-2 дка земя. Поне на първо време.

Хоби или успешен бизнес - само времето ще покаже

В IT сектора съм, в момента се занимавам с програмиране, обяснява Мартин Шахонов от Смолян. Младият мъж е отделил един предобед от натоварената си програма, за да се срещне с Хасан Тахиров, човека, който превърна странната подправка в златна мина за много родни производители. От него иска да научи как да направи първите си стъпки в тази непозната за него територия - отглеждането на шафрана. „Нямам собствена земя, но г-н Тахиров ни препоръча да започнем с малка площ - 1-2 декара.

Такава беше и моята нагласа, искам да опозная самите процеси по засаждане, обработка, брането на шафрана. Да видим как ще се случват нещата в малки мащаби и ще преминем на следващото ниво - да закупим земя. Но засега е по-добре да вървим по пътя проба-грешка“, разказа Мартин. Шафранът е възможност и за Кристиян Адев да съчетае работата си с любовта към природата. „Занимавам се с логистика, в офиса съм по цял ден, но търсех хоби, което да ме държи по-близо до земята. Искам да започна с 1-2 дка. Използвах зимните месеци, за да купя и първите луковици. Тогава те са по-евтини, сега през май-юни цената им скача на 35 лв./кг“, разказа младежът.

Инвестицията

Минимум 1/2 до 1 дка площ е необходима, за да има рентабилност при производството на шафранов минзухар. За първоначалната инвестиция в засаждането и отглеждането на подправката пригответе от 1500 до 4000 лв., препоръча Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в България. И допълва: „ Значение има големината и качеството на луковиците. През първата година рентабилността е не повече от 50%, а в следващите тя се увеличава.

От 1 дка площ спокойно може да се изкарат най-малко между 2 и 3 тона шафранови луковици. Една зряла луковици ражда от 6 до 16 луковици. Един декар дава посадъчен материал за два декара. Ако за половин декар са нужни 20 хил. луковици, на следващата година има 120-150 хил. броя, или половин декар дава посадъчен материал за 2 декара - ето защо не е необходимо да се започва с големи средства”. Тахиров прави бърза сметка: „Ако едно семейство преди е отглеждало 4-5 декара тютюн и е изкарвало по 8000-10 000 лв. на година, днес от 1 декар засят шафран ще има същите приходи“.

Интересът към шафрана рязко скочи след COVID-19

Близо 400 декара в Кърджалийско вече са засети с шафран, условията в региона са идеални за тази култура, твърди Тахиров. Производители има основно и в областите Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Русе и Силистра. Много хора в ситуацията на пандемия се върнаха към земята и започнаха да обработват свои наследствени имоти по селата,  твърди шефът на асоциацията. Екзотичният за нашите ширини шафран има славата на най-скъпата подправка в света.

Производителите му у нас вече наброяват близо 10 хил. души, над 10 000 дка са и площите, засети с шафран. Освен асоциацията на Тахиров, у нас вече има регистрирани и други: Асоциация европейски център "Развитие на шафран и биологични шафранови продукти", също Световен център "Развитие на шафран и биологични шафранови продукти", Българо-ирански център "Развитие на Шафран в България" и шафранова борса.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?