Следвайте ни

Искаме от Брюксел мярка за небране на розов цвят

Браншът е изправен пред колапс, изкореняваме десетки декари с гюл

viber icon

България ще поиска от Европейската комисия да приложи мярката "Небране на розов цвят". Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по маслодайната роза. Предложението е на розопроизводители, които искат да обявят тази стопанска година за нулева. Ниските изкупни цени на гюла, залежалите количества розово масло, дефицитът на работна ръка изправят бранша пред колапс.

Министър Танева изтъкна, че в момента е важно да се осигурят средства в посока намаляване на производството на розов цвят поради липсата на интерес за изкупуването му. Тя бе категорична, че страната ни трябва да продължи да полага усилия, за да запази розопроизводството, защото

то е част от бранда, с който сме разпознаваеми по целия свят.

Съгласно с европейския регламент маслодайната роза попада в обхвата на прилагане на мерки срещу смущения на пазара, предизвикани от значителни повишения или спадове в цените на вътрешните или външните пазари. По думите й, в подобни случаи ЕК има правомощия да приема делегирани актове, с които да въвежда мерки за справяне със съответната пазарна ситуация.

„За да приложим тази мярка в сектор „Розопроизводство“, трябва да представим мотивирана аргументация за това искане, която да включва анализ на пазара и причините, довели до смущенията в сектора“, каза още земеделският министър. Тя уточни, че след получаване на официален отговор от страна на ЕК за прилагането й страната ни ще предприеме всички необходими действия за нейното своевременно стартиране.

По време на заседанието бе обсъдена и другата предложена от бранша мярка, а именно -

изкореняване на насажденията с маслодайна роза.

Министър Танева заяви, че ако има единодушие за прилагането й от всички розопроизводители, тя може да бъде приложена чрез Закона за маслодайната роза. Тя припомни и невъзможността розовият цвят да бъде включен в обхвата за подпомагане чрез обвързаната подкрепа. Причината за това е, че той не попада в секторите и производствата, допустими за подпомагане в обвързаните с производството плащане.

Към момента в Националния електронен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите са вписани 2894 розопроизводители, които отглеждат 45 хил. декара с насаждения с Rosa damascena и с Rosa alba.  В страната към момента оперират 51 розопреработватели, които имат 48 обекта. От общо произведеното количество маслодайна роза  14 321 тона през 2020 г. са преработени 13 523 тона, което представлява 95% от произведената суровина. Средният добив от маслодайна роза през 2020 г. е 315 кг/дка, а средната изкупна цена е била 2,04 лв./кг.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?